22:42 12 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.22
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.71
© Sputnik / Vladimir Polusatov

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în toamna acestui an, împlinește 130 de ani de la fondare, fiind cea mai veche instituție muzeală din Republica Moldova.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chișinău sărbătoreşte 130 de ani de la înființare. Cu acest prilej, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie au fost organizate mai multe evenimente culturale menite să promoveze patrimoniul etnografic și natural de excepție, deținut de instituție.

La data de 24 octombrie 2019 a avut loc ședința solemnă dedicată acestui eveniment, vernisarea expoziției „Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală – 130 ani de istorie și cultură națională”. Toți prietenii muzeului au fost invitați la o ședință festivă în cadrul căreia s-a vorbit despre trecutul, prezentul, dar și despre viitorul acestei instituții culturale.

În cadrul ceremoniei a fost prezentată publicului o lucrare fundamentală dedicată istoriei muzeului, autori fiind Mihai Ursu și Constantin Ciobanu. De asemenea au fost expuse primele obiecte intrate în patrimoniul muzeului, în 1889, precum și mărturii documentare despre evoluția instituției până în prezent.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în imagini - Galerie foto>>>

Menționăm că Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este cel mai vechi muzeu public din Republica Moldova, fondat în 1889, în urma primei Expoziții agricole și industriale organizată la Chișinău de către Zemstva Gubernială a Basarabiei. Sediul a fost construit special pentru muzeu, în perioada anilor 1903-1905 și reprezintă o capodoperă arhitecturală în centrul istoric al orașului. Muzeul a apărut la inițiativa baronului Alexandru Stuart, primul director al muzeului, care a dorit să creeze pe lângă instituția zemstvei o colecție de piese expuse permanent publicului.

Tematic

Un nou muzeu s-a deschis la Chișinău
Inaugurarea celui mai mare muzeu de automobile din Rusia – galerie foto
Cel mai mare muzeu de arte europene din Moscova este în flăcări (video)
Tagurile:
expoziție, lansare, muzeu, vechi, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Moldova


Mai multe materiale video

Știrile Zilei