06:01 07 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.64
 • RUB0.24
 • RON4.17
 • UAH0.68
© Video : Sputnik / Ruptly / Der Spiegel / Twitter

Din ce în ce mai mult, lumea a început să dea uitării sacrificiul făcut de poporul sovietic în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mulți nu se mai jenează să falsifice datele în cel mai grosolan mod. De exemplu, americanii și-au însușit eliberarea Auschwitzului, deși se știe că lagărul de concentrare a fost eliberat de Armata Roșie la 27 ianuarie 1945. Și anume, această dată a devenit Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. Și atunci ne punem întrebarea: Este această o încercare de a combate adevărul istoric sau sunt niște lacune în educație?

Americanii sunt numiți tot mai des drept eliberatori ai Auschwitzului. Ambasada SUA în Danemarca a postat pe Twitter un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului, în care eliberarea lagărului de concentrare a fost atribuită soldaților americani.

”Astăzi este Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Acum 75 de ani, soldații americani au eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau. #weremember”

Pe aceeași greblă a călcat și revista germană Der Spiegel

”Auschwitzul a fost cel mai mare lagăr de concentrare nazist. Acolo au fost uciși, cel puțin, 1,1 milioane de oameni. Acum 75 de ani, armata americană l-a eliberat”.

Utilizatorii de internet au reacționat imediat, criticând dur aceste erori. Desigur, așa-zișii istorici au fost nevoiți să-și ceară scuze.

Der Spiegel: ”Am făcut o greșeală penibilă în această postare, pentru care nu putem decât să ne cerem scuze. Am remediat-o a doua zi dimineață. Faptul că această captura de ecran este distribuită pe Internet, îl percepem ca pe o pedeapsă corectă”.

Ambasada SUA în Danemarca: Ieri, am scris din greșeală că trupele americane au eliberat Auschwitz-Birkenau. Desigur, el a fost eliberat de trupele sovietice. Recunoaștem contribuția importantă a tuturor aliaților în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și ne amintim de cele 6 milioane de evrei care au murit în timpul Holocaustului.

Acum putem doar să ghicim dacă acesta face parte dintr-un război global cu adevărul istoric sau este o ignoranță banală.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a amintit și el despre gradul scăzut de alfabetizare a studenților europeni. Pare greu de imaginat, dar 40% dintre germanii chestionați nu știu nimic despre Holocaust.

"Observăm cum se propagă naționalismul în toată Europa, iar imaginile inamicului sunt folosite pentru a justifica o ideologie stupidă. Provocatorii populiști de dreapta diminuează gravitatea Holocaustului, fiind conștienți că o astfel de încălcare a tabuurilor le va oferi o atenție maximă", a declarat Maas.

Mai multe detalii aflați materialul nostru.

Tematic

SUA le-au trimis victimelor de la Auschwitz un fals de prost gust
Comemorarea Holocaustului: prizonierii de la Auschwitz și ipotezele politicienilor
Tagurile:
Rusia, Auschwitz


Mai multe materiale video

 • Iisus Vorobiov: cine și de ce l-a reținut la Moscova
  Last update: 20:27 06.04.2020
  20:27 06.04.2020

  Iisus Vorobiov: Cine și de ce l-a reținut la Moscova

  La Moscova a avut loc un caz care merită să devină o continuare a romanuluiu “Maestrul și Margareta” al lui Bulgakov. Polițiștii au reținut un bărbat pe numele Iisus Vorobiov, în timp ce își plimba câinele Platon prin parcul “Patriarșie prudî”.

  108
 • Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Mihail Machidon.
  Last update: 11:00 03.04.2020
  11:00 03.04.2020

  Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Mihail Machidon.

  Invitatul emisiunii „Contrapunct” este Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon. În cadrul emisiunii vom discuta despre acțiunile ministerului de resort în contextul stării de urgență.

  34
 • Rusia a trimis un avion cu ajutor umanitar în SUA
  Last update: 18:36 02.04.2020
  18:36 02.04.2020

  Rusia a trimis un avion cu ajutor umanitar în SUA - Video

  Federația Rusă a trimis în SUA un avion cu ajutor umanitar pentru lupta împotriva răspândirii noului tip de coronavirus.

  263
 • LIVE: Vladimir Putin - adresare către poporul rus
  Last update: 16:56 02.04.2020
  16:56 02.04.2020

  LIVE: Vladimir Putin - adresare către poporul rus

  A trecut exact o săptămână din ziua în care a fost transmis mesajul anterior al președintelui către cetățenii ruși, atunci fiind vorba de răspândirea noului coronavirus și măsurile de prevenire a infectării.

  379

Știrile Zilei