09:51 19 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.83
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.64
protest протест

Politolog: protestele din Macedonia – un nou episod al luptei dintre FR şi Occident

© Sputnik /
În lume
Sa primesc un link scurt
12330

Seria protestelor antiguvernamentale, care au cuprins Macedonia, este cauzată de încercările persistente ale Occidentului de a contribui la schimbarea regimului politic din statul balcanic, a declarat politologul, redactorul-şef al publicaţiei Chronicles, Srdzha Trifkovic.

CHIŞINĂU, 19 mai – Sputnik Moldova. Seria protestelor antiguvernamentale, care au cuprins Macedonia, este cauzată de încercările persistente ale Occidentului de a contribui la schimbarea regimului politic din statul balcanic, a declarat politologul, redactorul-şef al publicaţiei Chronicles, Srdzha Trifkovic, într-un interviu pentru RT.

„Totul se desfăşoară după scenariul clasic de schimbare a regimului, elaborat de Gin Sharp(politolog, autorul teoriei luptei politice nonviolente – nota red.) mulţi ani în urmă. Puţin probabil că această tactică va funcţiona din nou, de această dată în Macedonia, întrucât noi vorbim doar de mii, dar nu despre zeci de mii de protestatari”,  consideră expertul.

Potrivit lui, liderul socialiştilor macedoneni, Zoran Zaev, nu are temei să spere că prim-ministrul ţării, Nikola Gruevski, „îşi va strânge valiza” şi va pleca – însuşi Zaev se află atât sub presiunea Occidentului, care a oferit opoziţiei infirmaţii despre presupusele acţiuni ilegale ale reprezentanţilor puterii, cât şi sub presiunea teroriştilor albanezi, iată de ce libertatea de manevre a liderului opoziţiei este foarte puternic limitată.

Washingtonul şi Bruxelles-ul ţin mâna pe pulsul acestei crize chiar de la începutul acesteia, se arată convins Trifkovic. Temeiul geopolitic pentru ingerinţa Occidentului în peisajul politic intern al Macedoniei a servit dorinţa premierului Gruevski de a analiza posibilitatea traversării conductei de gaz „Turkish stream” a teritoriului statului din Balcani.

Aflându-se sub aceeaşi presiune din partea SUA şi UE, Bulgaria a fost nevoită să spună „nu” proiectului rusesc de tranzit a gazului în Europa prin Balcani. Următoarea la rând s-a pomenit a fi Macedonia, consideră expertul. Imediat cum s-a auzit despre intenţiile lui Nikola Gruevski, acesta a devenit „ţintă” pentru Occident şi „un naţionalist corupt”.

„Urmărim o privelişte minunată odată cu apariţia în rândul protestatarilor a ambasadorului UE la Skopje. Este evident că apelul de schimbare a regimului vine de la Bruxelles şi Washington, iar rădăcinile protestului vin de la acţiunile teroriştilor albanezi din Kumanovo, de la 9 mai. Eu cred că noi suntem martorii unui noi episod al unei lupte geopolitice îndelungate între SUA şi prietenii lor europeni serviabili, pe de o parte, şi Rusia – pe de altă parte”.

 

Tematic

Generali germani: Experienţa arată că este mai bine să prieteneşti cu Rusia
Analişti: SUA nu vor putea învinge Rusia în „lupta pentru Asia”
Tagurile:
protest, Macedonia, UE, Rusia, SUA
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei