05:25 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60
Kuril Islands

Japonia protestează împotriva declaraţiei privind Kurilele

© Sputnik / Vladimir Fedorenko
În lume
Sa primesc un link scurt
21 0 0

Piatra de încercare a fost declaraţia lui Igor Morgulov, potrivit căruia problema Insulelor din arhipelagul Kurile „a fost rezolvată acum 70 de ani” şi „nici un fel de dialog cu Tokyo „în problema Kurilelor” nu există”.

CHIŞINĂU, 4 aug — Sputnik. Japonia a protestat în legătură cu declaraţiile ministrului adjunct de externe al Rusiei, Igor Morgulov, în „problema Kurilelor”, a anunţat ministrul afacerilor externe al Japoniei, Fumio Kishida, la conferinţa de presă de vineri la Tokyo.

Ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Igor Morgulov, a declarat joi că problema insulelor din arhipelagul Kurile „a fost rezolvată acum. 70 de ani” şi „nici un fel de dialog cu Tokyo „pe subiectul Kurilelor” nu există”.

„Această afirmaţie nu este una constructivă şi contravine adevărului. Pentru continuarea relaţiilor ruso-japoneze, este nevoie de un dialog constructiv, şi nu de asemenea dispute deschise”, citează cuvintele ministrului agenţia Kyodo.
Japonia pretinde la patru insule, Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, bazându-se pe Tratatul bilateral din anul 1855, privind comerţul şi frontierele. Restituirea acestor insule este condiţia Japoniei pentru semnarea acordului de pace cu Rusia, care aşa şi nu a mai fost semnat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, poziţia Moscovei este că Kurilele de sud au intrat în componenţa URSS după cel de-al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea rusă asupra lor, având recunoaşterea juridică internaţională corespunzătoare, nu poate fi pusă la îndoială.

 

Tematic

Japonia va cere explicaţii de la SUA în scandalul WikiLeaks
Promisiune: vinurile moldoveneşti vor fi promovate mai mult în Japonia
După 4 ani de la Fukushima, Japonia reia utilizarea energiei nucleare
Tagurile:
restituire, dialog, recunoaştere, protest, ministru, Igor Morgulov, Fumio Kishida, Kurile, Japonia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei