20:29 19 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Amerikansk jagerfly F-35 Lightning II

Norvegia vrea să procure avioane de la SUA, pretextând „amenințarea rusă”

© Photo : Public Domain
În lume
Sa primesc un link scurt
4111

Norvegia planifică să intre în 2017 în posesia avioanelor de luptă americane de generația a cincea, F-35.

CHIŞINĂU, 22 sept – Sputnik. Funcționari de rang înalt din Norvegia au confirmat intențiile țării de a procura în următorii câțiva ani cel puțin 52 de avioane de luptă americane de generația a cincea, F-35, transmite marți agenția Reuters.

Șeful Ministerului Apărării al Norvegiei, Ine Eriksen Sёreyde, a declarat pentru agenție că Oslo este îngrijorată de „demonstrarea de forțe evidentă” din partea Rusiei în regiunea Țărilor Baltice.

Sёreyde a menționat că Norvegia urmărește foarte atent acțiunile Rusiei în regiune și este îngrijorată de faptul că aceste acțiuni ar putea provoca în mod involuntar un conflict.

Anterior, publicația de internet Local anunța că Norvegia va procura de la SUA 52 de avioane de luptă, în sumă totală de 10 miliarde de dolari. Această tranzacție va fi cea mai mare achiziție de stat din istoria țării. Autoritățile norvegiene planifică să intre în posesia primelor avioane deja în anul 2017 și să înceapă zborurile de antrenament.

Potrivit experților, noile avioane americane cedează considerabil caracteristicilor tehnice ale avioanelor sovietice MiG-29 și Su-27.

Tematic

Participanţii la Sea Breeze au desfăşurat exerciţii conform standardelor NATO
Rusia pregăteşte crearea unei baze militare aeriene în Belarus
Patruşev: Rusia este gata pentru un parteneriat de egalitate cu SUA, UE şi NATO
Tagurile:
avioane de luptă, pericol, Rusia, Ine Eriksen Sёreyde, Norvegia, SUA


Știrile Zilei