11:22 23 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.03
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
Президентские выборы в Казахстане

Nazarbaev a invitat Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică

© Sputnik / Mikhail Voskresensky
În lume
Sa primesc un link scurt
78 0 0

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a menționat că aproape 40 de țări s-au adresat Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) cu propunerea de a introduce liberul schimb, printre acestea fiind China, Coreea de Sud, Turcia.

CHIȘINĂU, 30 nov — Sputnik.  Într-un interviu la postul TV Rossia 24, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a declarat că, dacă din partea Moldovei va parveni o cerere de aderare la UEE, aceasta va fi examinată.

În luna noiembrie, noul președinte ales al RM, Igor Dodon, a vorbit despre necesitatea anulării Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană și organizarea unui referendum cu privire la aderarea RM la Uniunea Economică Eurasiatică.

„Vom examina cererea Moldovei, în cazul în care va fi depusă", a menționat Nazarbaev, citat de „Finansovâe Vesti".

Președintele kazah a subliniat că UEE dispune de o bază economică foarte puternică și că „pe această bază se poate construi totul, orice".

„Este o uniune reușită, în pofida faptului că la ora actuală țările UEE trec printr-o criză economică. Trebuie să rezistăm, să păstrăm ceea ce am obținut", subliniază Nazarbaev.

El nu a exclus faptul că Moldova va depune cererea de aderare în urma rezultatelor unui referendumului.

Nazarbaev a exclus la moment posibilitatea dezvoltării relațiilor economice între UE și UEE, deși șefii celor mai mari state s-au pronunțat „pentru". Europa are nevoie de UEE, precum și UEE are nevoie de colaborarea cu Uniunea Europeană, consideră președintele Kazahstanului.

Potrivit acestuia, calculele economice demonstrează că pentru Europa „este convenabil să se încheie confruntările, este convenabilă integrarea".

Comunitatea economică eurasiatică a fost creată la 10 octombrie 2000, din componența ei făcând parte Belarus, Kazahstan, Rusia și Tadjikistan. Începând cu 1 ianuarie 2015, comunitatea a fost reorganizată în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) care dispune de o bază contractual-juridică extinsă de colaborare comercial-economice în vederea dezvoltării integrării eurasiatice. În UEE este asigurată libertatea circulației mărfurilor, serviciilor, capitalurilor și a forței de muncă, precum și desfășurarea unei politici coordonate sau unice în ramurile economiei. Țările-membre ale Uniunii Economice Eurasiatice sunt: Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză și Federația Rusă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Politolog rus: România trebuie să aleagă între „cordonul sanitar" și Eurasia
Astana ar putea fi redenumită în "Nursultan" sau "Nazarbaev"
Nazarbaev și Putin au discutat despre UEA și combaterea terorismului
Tagurile:
bază economică, cerere de aderare, colaborare economică, examinare, referendum, Uniunea Economică Eurasiatică, Uniunea Europeană, Nursultan Nazarbaev, Igor Dodon, Kazahstan
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei