07:00 24 Mai 2018
Chişinău+ 20°C
În direct
Prim-ministrul României Sorin Grindeanu

Criză politică în România: Strategia lui Grindeanu pentru a rămâne premier

© REUTERS / Stoyan Nenov
În lume
Sa primesc un link scurt
10610

Strategie complexă adoptată de premierul Grindeanu, sinceritate naivă, argumente dubioase din retorica altor zone politice, șah la PSD și la Liviu Dragnea

BUCUREȘTI, 15 iun — Sputnik. Așteptata demisie a premierului României, Sorin Grindeanu, nu s-a mai produs. Nici demisia din partid, anunțată pe diverse canale. La o oră târzie de noapte, Sorin Grindeanu a anunțat că nu se cramponează de scaun, dar că va demisiona doar când președintele Klaus Iohannis va desemna un nou premier de la PSD.

Sorin Grindeanu a pozat într-un apărător al PSD, a "sutelor de mii de membri", în opoziție cu CExN, care "nu reprezintă" întreg PSD. Am 21 de ani în partid, nu demisionez din partid, vreau să am garanția că acest partid care a câștigat alegerile va avea în continuare guvernul, a declarat cu emfază premierul.

Presa a sesizat imediat cercul vicios pe care îl creează premierul, în sensul că președintele României nu poate desemna un alt premier și nu poate iniția negocieri pe această temă atât timp cât există un premier în funcție. Răspunsul lui Grindeanu la această observație a fost nu numai ambiguu, dar a și încercat să paseze importantul aspect către PSD. Ei mi-au cerut demisia fără să ofere garanții că PSD va avea premierul, ei să rezolve problema. "Eu vreau garanții", a repetat premierul.

Dacă ar accepta o nominalizare din partea lui Iohannis? Întrebat, premierul a evitat răspunsul, dar a mulțumit, în urma altor întrebări, celor care l-au susținut, inclusiv lui Victor Ponta, Adrian Năstase, dar și manifestanților din Piața Victoriei, care până de curând i-au cerut demisia.

Ca o concluzie — cărui fapt se datorează retragerea sprijinului politic guvernului? Dorinței unui om de a concentra în mâinile sale toată puterea, este explicația premierului.

Potrivit presei din România, Comitetul Executiv Național al PSD a votat, miercuri, în unanimitate, retragerea sprijinului politic pentru Cabinetul Sorin Grindeanu, iar șeful Partidului, Liviu Dragnea a anunțat că toți membrii PSD din Guvern și-au prezentat demisiile, urmând să fie format un nou guvern. Doar că premierul Grindeanu a refuzat să-și prezinte demisia. În acest context, unii spun însă că Sorin Grindeanu poate să rămână premier întregul mandat, deoarece demisia nu devine efectivă fără semnătura premierului.

Tematic

Românii și rușii au foarte multe trăsături comune - interviu
Va ajunge România „cap te pod" al SUA în Europa de Est?
Tagurile:
demisie, Sorin Grindeanu, Guvern, criză, Romania
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei