07:09 24 Mai 2018
Chişinău+ 16°C
În direct
Alegeri în Franța

Madam Barbaroux e mulțumită - Franța, pe mâna femeilor

© REUTERS / Philippe Wojazer
În lume
Sa primesc un link scurt
10410

Președintele interimar al Mișcării En Marche, Catherine Barbaroux, salută creșterea numărului de femei care au acces în noua componență a Adunării Naționale din Franța

CHIȘINĂU, 19 iun — Sputnik. După cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța, care s-a desfășurat duminică, a fost ales un număr record de femei în funcția de deputat în noua Adunare Națională, informează Sputnik France.

Potrivit rezultatelor finale, 223 de femei au fost alese în Adunarea Națională, cu 68 de femei mai mult decât în legislatura anterioară. Femeile reprezintă acum 38.7 la sută din numărul de membri ai Adunării Naționale.

Catherine Barbaroux, președinte interimar al mișcării En Marche, a salutat creșterea numărului de femei. Potrivit doamnei Barbaroux, acesta este un „eveniment istoric", deoarece este „pentru prima dată când ”Adunarea Națională va fi profund reînnoită" și devine „mai diversă" și „mai tânără".

Proporția femeilor în Parlamentul francez a crescut constant în ultimii ani. În 2002, ponderea femeilor era de 12,3 la sută dintre aleși, în 2007 — 18,5% și 26,9% în 2012.

Chiar dacă în Franța finanțarea unui partid politic este limitată în cazul în care femeile nu constituie cel puțin 49% din numărul de candidați, majoritatea partidelor dau întotdeauna prioritate bărbaților.

Aproximativ 47 de milioane de alegători au fost chemați la urne duminică la urne pentru a-și alege reprezentanții în al doilea tur al alegerilor legislative. În total, 7 877 de candidați au concurat pentru 577 de locuri în Adunarea Națională.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Tematic

Alegerile din Franța: Marine Le Pen a acumulat 67 la sută din voturi
Dezvăluiri: Macron ar putea demisiona chiar dacă va câștiga alegerile din Franța
Tagurile:
pe mana femeilor, Madam Barbaroux, multumita, En Marche, femei, Catherine Barbaroux, Franta
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei