22:21 27 Octombrie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.03
  • RUB0.22
  • RON4.13
  • UAH0.60
În lume
Sa primesc un link scurt
23 0 0

Potrivit consilierului președintelui SUA, Christopher Ford, la discuțiile bilaterale ar putea participa funcționari din mai multe departamente

CHIȘINĂU, 29 iun — Sputnik. SUA intenționează să poarte negocieri cu Rusia în problemele stabilității strategice, a declarat în interviul pentru RIA Novosti Christopher Ford, consilierul special al președintelui SUA, director superior pentru problemele neproliferării armelor de distrugere în masă în Consiliul Securității Naționale al Casei Albe.

Ford a spus că dialogul cu Moscova privind stabilitatea strategică este, „fără doar și poate", important, menționează Sputnik Azerbaidjan.

Răspunzând la întrebarea la ce nivel va avea loc acest dialog, înaltul reprezentant al administrației americane a presupus că „acestea vor fi discuții interdepartamentale".

„Personal, consider că este important ca la masa de discuții să fie prezentă o combinație din diferite persoane, dat fiind cercul larg de probleme (discutate) și opinii. Consider că, dacă discuția va fi monopolizată doar de către un departament, acest lucru nu va fi în favoarea dialogului. Deci, cu anumite șanse, vom putea reuni reprezentanții din diferite departamente ale ambelor părți pentru a discuta aceste probleme", a subliniat interlocutorul.

Anterior presa a scris că administrația SUA examinează propunerea Congresului ca țara să părăsească Tratatul Forțelor Nucleare cu Raza Medie de Acțiune (INF). Vicepreședintele Dumei de Stat pentru Apărare, Iuri Șvâtkin, a declarat că acest lucru ar putea duce la reluarea goanei pentru înarmare.

Tratatul INF interzice părților să posede rachete balistice la sol și focoase nucleare cu o rază de acțiune de la 500 până la 5,5 mii km. Periodic, Rusia și SUA se învinuiesc reciproc de încălcarea Tratatului semnat încă în anul 1987.

MAE al Federației Ruse a declarat anterior că Moscova este foarte îngrijorată de vehicularea de către SUA a unor informații neconfirmate ce țin de Tratat, drept pretext pentru campania cu privire la eventualele măsuri de răspuns împotriva Rusiei.  

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că administrația de la Kremlin și-a  demonstrat în repetate rânduri fidelitatea față de Tratatul INF și că „nu a existat vreo încălcare din partea noastră". Lavrov a menționat că „SUA afirmă contrariul, însă nu prezintă nici o informație concretă care ar putea fi verificată, astfel încât situația să poată fi clarificată".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Tematic

Schröder: Să ne opunem SUA și să ne apropiem de Rusia
Guardian: sporește pericolul unui război dintre SUA și Rusia
Tagurile:
proliferare, administrația SUA, arme nucleare, tratat, Dialog, Tratatul Forțelor Nucleare cu Raza Medie de Acțiune (INF), Christopher Ford, Serghei Lavrov, Rusia, SUA

Știrile Zilei