17:07 21 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.69
  • USD18.00
  • RUB0.24
  • RON4.40
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
8410

Statele Unite au anunțat că se vor retrage din UNESCO la sfârșitul anului 2018, invocând nevoia de reformă și o prejudecată anti-israeliană în cadrul organizației, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-o declarație emisă joi.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Decizia Statelor Unite de a se retrage din UNESCO nu a fost luata cu ușurință, a informat joi Departamentul de Stat al SUA, relatează Sputnik International

"În data de 12 octombrie 2017, Departamentul de Stat a notificat directorul general al UNESCO, Irina Bokova, despre decizia SUA de a se retrage din organizație. Această decizie nu a fost luată cu ușurință și reflectă preocupările Statelor Unite cu privire la UNESCO, necesitatea unei reforme fundamentale în cadrul organizației și continuarea prejudecăților anti-israeliene la UNESCO", a declarat Nauert, adăugând că decizia va intra în vigoare pe 31 decembrie 2018.

Seful UNESCO, Irina Bokova, a declarat că organizația a primit o notificare oficială de la Washington că Statele Unite se vor retrage din organizație. Ea a numit pasul Washingtonului o "pierdere a multilateralismului".

"Doresc să exprim un profund regret față de decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din UNESCO", a declarat Bokova într-o declarație, adăugând că relațiile organizației cu Statele Unite se bazează pe valori comune.

Relațiile Israelului cu corpul cultural al ONU s-au deteriorat în ultimele luni. Israelul a redus plățile din fondurile pe care țara le transferă anual Organizației Națiunilor Unite. Decizia Israelului vine ca răspuns după ce UNESCO a numit Israelul țara care a ocupat Ierusalimul.

UNESCO a fost înființată în 1945 ca organism internațional care vizează promovarea respectului pentru statul de drept și drepturile omului prin colaborare culturală și științifică.

Tagurile:
UNESCO, Departamentul de Stat, Israelul, Ierusalim, SUA

Știrile Zilei