06:32 23 Septembrie 2018
În direct
  • EUR19.70
  • USD16.81
  • RUB0.25
  • RON4.23
  • UAH0.60
Data de 13 în ziua de vineri, poză simbol

Superstițiile zilei de vineri, 13: De ce este considerata cu ghinion?

© Photo : pixabay
În lume
Sa primesc un link scurt
11010

Este oare ziua de vineri, 13, cea mai cu ghinion din calendar și cum s-a ajuns la ideea că este o dată când ți se pot întâmplă doar lucruri rele?

CHIȘINĂU, 13 oct — Sputnik. La o plimbare prin centrul orașului Birmingham, toată lumea care a fost întrebată a răspuns că auzit de faptul că forțele întunecate lucrează în această zi de vineri, 13, scrie ro.sputnik.md.

Dar de ce crede lumea în astfel de povești?

"Mama mea a fost de fapt născută vineri, 13. Întotdeauna a crezut că a fost o zi norocoasă — și eu la fel" spune doamna Hemmer.

Aurora Marin, o românca stabilita în Marea Britanie, spune pentru BBC ca "este doar un simțământ" faptul ca oamenii percep ziua de vineri, 13, ca una lipsita de noroc.

Dar Anne Marie Lagram din Shropshire este de alta părere.

"Mereu mă simt puțin îngrijorata atunci când ies undeva și îi trimit neapărat un mesaj fiicei mele pentru a fi de două ori mai atentă în aceasta zi", spune ea.

Originile zilei de vineri, 13

Ziua de vineri și numărul 13 au fost cu ghinion, spune Steve Roud, autor al Ghidului Penguin al superstițiilor din Marea Britanie și Irlanda.

"Pentru că vineri a fost ziua răstignirii, vinerea a fost întotdeauna privită ca o zi de penitență și abstinență. Această credință s-a răspândit într-un dispreț general de a începe ceva — sau de a face ceva important vineri", spune Roud.

În jurul anilor 1690, a început sa circule o legenda urbana. Ea spunea ca este cu ghinion sa ai 13 oameni in jurul unei mese sau într-un grup. Doamna Lagram spune că teoriile din spatele "ghinionului numărului 13" includ numărul de persoane prezente la Cina cea de Taină sau numărul de vrăjitoare care creează un grup.

Doamna Marin și prietenii ei, Georgian Diaconu și Alina Gheorghiță, au adus exemple ale unor ritualuri care ”înlătură” ghinionul.

"Dacă se va întâmpla ceva rău, bateți în lemn pentru ca lucrurile să nu vi se întâmple", spune dl Diaconu.

"Dacă văd o pisică neagră, fac trei pași înapoi", spune doamna Marin.

Superstițiile sunt preluate de la alte persoane și persistă pentru că sunt la fel de bune ca și orice altă strategie în situații pe care nu le putem controla, spune Michael Aitkin, profesor de psihologie la Kings College London.

Aceste superstiții sunt frecvente mai ales în rândul persoanelor care au locuri de muncă periculoase sau a celor care lasă mult lucrurile la voia întâmplării, spune dl Roud. Într-adevăr, unii fotbaliști sunt sclavi ai ritualurilor ridicole.

Tagurile:
forțele întunecate, Birmingham, vineri 13, superstiții, Marea Britanie
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei