02:34 17 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.38
  • USD17.87
  • RUB0.23
  • RON4.34
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
59 0 0

Parlamentul Cataloniei va pune la vot chestiunea independenței față de Spania dacă guvernul țării va continua să refuze dialogul și să facă presiuni asupra autorităților regionale, anunță președintele Generalității din Catalonia, Carles Puigdemont, în scrisoarea pe care acesta a adresat-o premierului spaniol, Mariano Rajoy.

CHIȘINĂU, 19 oct — Sputnik. Președintele Generalității din Catalonia, Carles Puigdemont, a trimis un mesaj premierului spaniol, Mriano Rajoy, în care a declarat că Catalonia nu a renunțat la intenția de a-și declara independența față de Spania, ci doar a suspendat procesul.

Carles Puigdemont afirmă în scrisoarea sa că, dacă Guvernul spaniol continuă să "împiedice dialogul şi continuă represiunea", Parlamentul Cataloniei va proceda la votul asupra declaraţiei de independenţă a regiunii faţă de regat.

În data de 1 octombrie, în Catalonia, a avut loc referendumul cu privire la independență care a fost declarat nelegitim de către autoritățile spaniole și Curtea Constituțională din țară.

Ulterior, președintele Generalității din Catalonia, Carles Puigdemont, a declarat că rezultatele scrutinului (90% din participanții la referendum au susținut independența, prezența la urne fiind de 43%) prezintă un temei suficient pentru declararea independenței.

Însă Puigdemont a propus parlamentului regional să amâne declararea independenței pe perioada negocierilor cu autoritățile spaniole.

Tematic

O companie din Moldova, afectată de referendumul din Catalonia - detalii
Referendumul din Catalonia: Reacția lui Vladimir Putin
Premierul spaniol: În Catalonia nu a fost niciun referendum
„Dezbină şi cucereşte"? Posibila miză a violenţelor din Catalonia
Tagurile:
independență, dialog, declarație, referendum, Carles Puigdemont, Mriano Rajoy, Catalonia, Spania

Știrile Zilei