02:00 17 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.38
  • USD17.87
  • RUB0.23
  • RON4.34
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
75 0 0

Senatul spaniol a aprobat invocarea articolului 155 al Convenției, impunând guvernarea directă a Madridului asupra Cataloniei. Măsura a venit la câteva minute după ce Parlamentul regiunii și-a declarat independența față de Spania.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Senatul spaniol a aprobat invocarea articolului 155 al Convenției, impunând guvernarea directă a Madridului asupra Cataloniei. Măsura a venit la câteva minute după ce Parlamentul regiunii și-a declarat independența față de Spania.

Parlamentul catalan a declarat independența față de Spania >>>

Această mișcare va permite prim-ministrului spaniol, Mariano Rajoy, și cabinetului său să adopte măsuri pentru a conduce direct Catalonia. Măsurile ar putea include dizolvarea guvernului catalan, asumarea controlului direct al forțelor de poliție ale regiunii și alte măsuri pentru a limita autonomia Barcelonei.

Madridul nu a utilizat niciodată controversatul articol 155 din Constituția spaniolă, care este în mod efectiv, "opțiunea nucleară" politică pentru guvernul central al Spaniei.

Decizia Senatului spaniol a venit la o oră de la votul parlamentului catalan în favoarea lansării "procesului constitutiv" de despărțire de Madrid. Premierul Rajoy a întâlnit decizia de la Barcelona cu o promisiune de a restabili "legalitatea" în Catalonia, cerând tuturor cetățenilor să rămână liniștiți.

Tagurile:
despărțire de Madrid, catalan, autonomia Barcelonei, guvernarea directă, autorităţile catalane, Senatul spaniol, Barselona, Madrid, Catalonia, Spania

Știrile Zilei