05:26 17 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.07
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.61
nori, imagine de arhivă

Europa, acoperită de un nor radioactiv colosal. Ce spun specialiștii

© Sputnik / Евгений Панасенко
În lume
Sa primesc un link scurt
88341

Deasupra Europei a apărut un nor radioactiv de mari proporții, care a fost observat de savanții din mai multe țări

CHIȘINĂU, 12 nov — Sputnik. În atmosfera unui șir de state europene a fost depistat izotopul de ruteniu-106. Este vorba de Austria, Germania, Italia și Franța. Însă cercetătorii habar nu au de unde a apărut acesta și ce a provocat formarea lui, informează EuroNews.

Specialiștii francezi presupun că acest element radioactiv ar fi putut ajunge în atmosferă din cauza unei scurgeri la o unitate de prelucrare a deșeurilor radioactive din Rusia sau din Kazahstan.

Cercetătorii europeni exclud posibilitatea unui incident la vre-o stație atomoelectrică. Or, dacă la una dintre aceste stații ar fi avut loc un accident atunci nivelul radiației în atmosferă ar fi fost mult mai mare.

Autoritățile ruse și cele kazahe au fost sesizate de cercetătorii europeni în legătură cu izotopul de ruteniu-106. Acestea au menționat că nu au înregistrat scurgeri de radiație la nici un obiectiv nuclear.

Specialiștii au precizat că în acest nor se conține o cantitate de radiație care nu prezintă pericol pentru viața și sănătatea oamenilor.

Tematic

Cesiul descoperit în capitală este în fază activă de contaminare radioactivă
Substanţa radioactivă din centrul capitalei a ucis câteva persoane
Tagurile:
ruteniu-106, radiocativ, Europa
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei