12:55 24 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.59
  • USD18.20
  • RUB0.29
  • RON4.36
  • UAH0.69
Fotografie simbol: Logoul Nato

Consilierul lui Erdogan cere revizuirea statutului Turciei de membru al NATO

© AP Photo / Jonathan Ernst
În lume
Sa primesc un link scurt
6510

Yalçın Topçu, Principalul consilier al președintelui Turciei, Recep Taiyyp Erdogan, consideră că Ankara trebuie să revizuiască chestiunea prezenței statului turc în NATO, deoarece această alianță promovează o politică dușmănoasă față de Ankara

CHIȘINĂU, 21 nov — Sputnik. În opinia lui Yalçın Topçu, Alianța a adoptat o manieră de exprimare dușmănoasă față de Turcia.

Demnitarul a precizat că se referă la „josnicia, ticăloșia și rușinea demonstrate în cadrul ultimelor aplicații ale NATO".

Amintim că în cadrul aplicațiilor militare ale NATO din perioada 8-17 noiembrie curent, din Norvegia, numite „Trident Javelin", a fost instalat un stand cu portretele „inamicilor". Pe unul dintre le era imaginea fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk. De asemenea, printre „dușmani" figura și actualul președinte al Turciei, Recep Taiyyp Erdogan.

Drept răspuns la această insultă Turcia și-a rechemat 40 de militari care participau la exercițiu, iar președintele turc Erdogan a calificat gestul drept unul care sfidează Turcia și poporul turc.

După acest incident secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost nevoit să prezinte public scuze din partea alianței și a făcut asta de două ori. Însă autoritățile de la Ankara consideră că asta este insuficient.

Consilierul lui Erdogan a declarat că incidentul cu portretele trădează atitudinea dușmănoasă care domină în Alianță în raport cu Turcia și că Parlamentul turc trebuie să revizuiască chestiunea prezenței acestei țări în NATO.

Tematic

Perincek: NATO - o adevărată amenințare, trebuie să susținem lumea multipolară
Consolidarea forțelor NATO în Europa și securitatea Moldovei
De ce NATO a respins amendamentul privind retragerea trupelor din Transnistria
Tagurile:
portret, membru al UE și NATO, dușmani, aplicații militare, Incident, Revizuire, NATO, Mustafa Kemal Ataturk, Recep Tayyip Erdogan, Turcia, Norvegia


Știrile Zilei