13:19 12 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.21
  • USD17.34
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
Euroscepticism, imagine de arhivă

Noul totalitarism: UE vrea sancționarea Poloniei. Vezi de ce

© AFP 2019 / Wojtek Radwanski
În lume
Sa primesc un link scurt
9110

Comisia Europeană a făcut un pas fără precedent către impunerea de sancțiuni împotriva Poloniei cu privire la reformele ţării în domeniul justiţiei.

CHIȘINĂU, 20 dec — Sputnik, D.C. UE consideră că reformele din domeniul justiţiei din Polonia încalcă valorile democratice fundamentale ale blocului, informează agenția poloneză PAP.

Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a confirmat miercuri măsura luată de Comisia Europeană, declarând că a primit decizia, relatează AP.

Potrivit PAP, Comisia a declanșat articolul 7, o procedură care ar putea conduce, în cele din urmă, la pierderea de către Polonia a dreptului de vot în cadrul blocului european.

Articolul 7 din Tratatul UE este numit „opțiunea nucleară" şi a fost declanșat pentru prima dată de la înființarea blocului, potrivit rt.com.

Măsura vine pe fondul unor disensiuni care continuă între Bruxelles și Varșovia. Între UE și partidul eurosceptic și conservator din Polonia Lege şi Justiţie (PiS), au existat mai multe dispute de când partidul a venit la putere la sfârșitul anului 2015.

PiS a cerut introducerea de reforme în domeniul justiţiei și în cazul altor instituții, invocând necesitatea unei „reînnoiri morale" a țării.

Liderii UE spun că modificările propuse ar eroda independența justiţiei prin aducerea instanțelor sub controlul direct al guvernului,, reformele reprezentând „o încălcare a statului de drept" din această ţară.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a spus că organul executiv al UE „nu a avut de ales", adăugând că blocul încă speră la un „dialog mai fructuos" cu Polonia.

Pe de altă parte, ministrul polonez al Justiției a declarat pentru agenţia PAP că este contrariat de această decizie „motivată politic", subliniind că Varșovia respectă cu strictețe legile UE.

Polonia și UE au avut disensiuni și în privința imigrației, având în vedere că Varșovia a refuzat să accepte cotele de imigranți prevăzute de sistemul de cote elaborat în timpul crizei refugiaților. Premierul polonez, Beata Szydlo, a declarat anterior că, în urma deciziei Poloniei, ţara este considerată „liberă de terorism".

Tematic

SUA aruncă masca: România e colonie, trebuie să se învețe cu comenzile!
Cum s-a înglodat tehnica americană în Polonia
Varșovia: „Guvernul expulzează Uniunea Europeană din Polonia!”
Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot
Polonia: compensații pentru femeile care vor da naștere copiilor cu dizabilități
Tagurile:
Noul totalitarism, sanctiuni, Zbigniew Ziobro, Polonia, UE


Știrile Zilei