01:31 17 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.38
  • USD17.87
  • RUB0.23
  • RON4.34
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
87 0 0

Guvernul central al Spaniei a ordonat organizarea imediată a alegerilor în Catalonia pentru 21 decembrie, pentru a fi ales un nou parlament regional, după referendumul de independență din 1 octombrie, pe care Madridul l-a declarat ilegal și nul

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik. Președintele catalan destituit, Carles Puigdemont, a salutat o victorie a democrației, în timp ce liderul partidului cetățenesc pro-unionist a dat vina pe legile "nedrepte" pentru incapacitatea lor de a forma majoritatea.

"Vreau să felicit poporul catalan pentru că a trimis un mesaj lumii. Republica catalană a bătut monarhia și articolul 155. Statul spaniol a fost bătut. Domnul Rajoy (premierul Spaniei — nota red.) și aliați ai lui au pierdut", a declarat Puigdemont de la Bruxelles, unde se ascunde de autoritățile spaniole.

"Acum trebuie să restaurăm democrația, să restaurăm guvernul nostru legitim, libertățile noastre. Trebuie să-i eliberăm pe toți acei oameni care sunt încă în închisoare, dar nu ar trebui să fie", a adăugat el.

Astfel, partidele separatiste au obținut majoritatea. Acestea au scăzut de la 72 la 70 de locuri în Parlament, dar acest lucru le oferă totuși o majoritate în parlamentul regional, care are 135 de aleși.

Catalunya (JuntsxCat sau Împreună pentru Catalonia), partidul președintelui în exil Carles Puigdemont, a susținut victoria în alegerile regionale într-o declarație emisă după ce rezultatele oficiale au fost anunțate joi seara. JuntsxCat va deține 34 de locuri, reprezentând un număr de aleși de aproape jumătate din coaliția de independență. Alte două partide, Esquerra Republicana de Catalunya de stânga (Stânga Republicană a Cataluniei) și Candidatura d'Unitat Popular (Candidatura Unității Populare), alcătuiesc restul coaliției de independență.

Cu toate acestea, sunt probleme complicate întrucât cel mai mare partid după alegeri este Ciutadans ("Cetățeni"), un grup de centru-stânga care susține rămerea în componența Spaniei. Ei au câștigat 37 de locuri, în creștere de la 25 în 2015. În continuare, rămâne neclar modul în care se va forma un nou guvern.

Liderul Ciutadans, Ines Arrimadas, a oferit o altă abordare a rezultatelor alegerilor, într-un discurs, spunând că "forțele pro-secesionale nu mai pot pretinde niciodată că vorbesc pentru Catalonia. Vom continua să luptăm pentru o coexistență pașnică, pentru o Catalonia pentru toți catalanii".

"Astăzi am trimis un mesaj lumii: majoritatea catalanilor se simt catalani, spanioli și europeni și vor continua să facă acest lucru", a adăugat ea.

Tagurile:
Separatism, independență, Carles Puigdemont, Mariano Rajoy, Catalonia, Spania

Știrile Zilei