00:16 04 August 2020
În direct
  • EUR19.81
  • USD16.72
  • RUB0.23
  • RON4.10
  • UAH0.61
În lume
Sa primesc un link scurt
28711

Cu lozinca ”Uniunea face Forța”, Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, intenționează să devină un mediator în cele mai sensibile subiecte din cadrul UE, în următoarea jumătate de an

CHIȘINĂU, 2 ian — Sputnik. Începând cu 1 ianuarie, Bulgaria a preluat de la Estonia ștafeta președinției Consiliului Uniunii Europene. Aceasta se va afla la cârma organizației până în luna iulie 2018, atunci când conducerea va fi preluată de Austria.

Timp de jumătate de an, la cârma Consiliului UE se va afla cea mai săracă țara din cadrul UE.

Oficialii bulgari au anunțat că în această perioadă vor insista asupra dezvoltării infrastructurii, a sectorului energetic și va contribui la o mai mare apropiere a țărilor din Balcanii de Vest de blocul comunitar, dar și asupra problemelor legate de migrație și securitate, în vederea asigurării stabilității Uniunii Europene.

Totodată, Bulgaria va pleda pentru integrarea europeană a vecinilor săi din Balcani. Un summit UE-Balcani este prevăzut pentru luna mai. Dintre ţările care au făcut parte din fosta Iugoslavie şi Albania, numai Serbia şi Muntenegru poartă în prezent negocieri de aderare la UE.

Sloganul preşedinţiei bulgare este ”Uniunea face Forța”. Ministrul de Externe, Ekaterina Zaharieva, a îndemnat "să se dea dovadă de solidaritate în privinţa protecţiei frontierelor externe ale UE, în loc să se ridice garduri în interiorul spațiului comunitar".

Spre deosebire de Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, Bulgaria nu s-a opus politicii europene de relocare a refugiaţilor în cadrul UE. Guvernul lui Boiko Borisov se vede mediator în subiectele cele mai sensibile din UE.

În contextul Brexitului, țările din Est sunt cele mai îngrijorate în legătură cu probabila reducere a bugetului Uniunii după 2020. Bulgaria, care a intrat în Uniunea Europeană în 2007, speră să beneficieze de o îmbunătăţire a imaginii, odată cu preluarea primei sale preşedinţii a Consiliului UE.

Tematic

Sărăcia, la ea acasă în Europa de Est. Aflaţi în ce ţară este cel mai greu
Schimbări demografice: Populația musulmană din Europa se va tripla până în 2050
Dan Puric - cu durere, despre Europa: Se schilodește, merge contra tradițiilor
Tagurile:
cel mai sarac stat din Europa, aspiratiile, Uniunea face forta, lozinca, Bulgaria, UE


Știrile Zilei