08:25 02 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.25
  • USD17.18
  • RUB0.24
  • RON3.98
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
273 0 0

Potrivit unor studii, Luna nu este doar unicul satelit natural al planetei noastre, ci este și corpul ceresc care prezintă un pericol devastator pentru omenire

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. În ultima perioadă, mai multe studii au demonstrat că există o anumită relație între „fazele lunii" și „cutremurele mari".

Datele statistice din ultimii 40 de ani au arătat că multe cutremure s-au produs într-o anumită perioadă a anului. Un studiu din 1984 a constat că mai multe cutremure devastatoare din San Andreas (Statele Unite ale Americii) au avut loc primăvara. Iar altul, din 1999, a demonstrat că cele mai multe cutremure au loc în sezonul ploios.

Însă câteva studii din 2016 contrazic cercetările precedente. Astfel, s-a constat că cele mai puternice cutremure se produc odată cu „Luna nouă" sau „Luna plină".

În perioada fazei unei Luni pline și nouă, Soarele, Pământul și Luna sunt într-o aliniere exactă, ceea ce provoacă mai multe schimbări pe Pământ care pot duce la cutremure.

Cercetătorul american Susan Hough și echipa acesteia au analizat peste 200 de cutremure cu magnitudinea 8 pe scara Richter sau mai mari, începând cu anul 1600.

„Cutremurele puternice sunt mai bune pentru studierea acestor cataclisme, deoarece probabilitatea ca ele să fie doar replici este foarte mică", a remarcat savanții.

Noile cercetări sugerează că cel mai mare număr de cutremure înregistrate într-o singură zi au avut loc la șapte zile după o „Lună plină".

„Ideea corelației dintre fazele lunii și cutremurele pe Pământ are o istorie lungă și, cu siguranță, va fi studiată încă mulți ani", a declarat Susan Hough pentru National Geographic.

Tematic

Trump vrea să recucerească Luna
Sfârșitul lumii este aproape? Dezvăluirile astronomilor indieni
Tagurile:
Pamant, Cutremur, Luna, Pericol, Cutremur, Pamânt, Luna, Lume


Știrile Zilei