16:48 04 Decembrie 2020
În direct
  • EUR20.96
  • USD17.28
  • RUB0.23
  • RON4.30
  • UAH0.61
În lume
Sa primesc un link scurt
40811

Deşi specialiştii au ne-au avertizat în permanenţă în legătură cu influenţa nefastă a alcoolului asupra creierului, un studiu recent a arătat că adevărul este undeva la mijlocul...păharului

CHIŞINĂU, 4 feb — Sputnik. Discuţiile cu privire la daunele sau beneficiile alcoolului durează de când lumea, fiind aduse argumente „imbatabile" şi de o parte, şi de alta. Până la urmă, problema pare să ţină de calitatea alcoolului, dar şi de cantitatea pe care o consumăm.

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Facultatea de medicină din Rochester, New York, pare să confirme acest vechi adevăr. Astfel, acesta a relevat că alcoolul poate reduce inflamarea creierului şi ajută la eliminarea toxinelor, în special cele aferente bolilor grave, precum Alzheimer.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports şi se axează pe sistemul glimfatic, care transportă materialul rezidual în afara creierului, informează CNBC, citat de ziare.com.

În cercetare au fost folosiţi şoareci, care au fost expuşi unor niveluri reduse de alcool — echivalentul a două păhare de vin consumate de om. Aceştia au arătat o inflamare redusă a creierului şi un proces mai eficient de "epurare" a materialului rezidual, comparativ cu şoarecii cărora nu le-a fost administrat alcool.

"Studiile arata că alcoolul, în cantităţi moderate, este asociat cu un risc scăzut de demenţă, în timp ce persoanele care consumă mult alcool au un risc crescut în ceea ce priveşte declinul cognitiv", afirmă Maiken Nedergaard, autorul cercetării.

"Mai exact, dozele mici de alcool îmbunătăţesc starea creierului, în general", precizează Nedergaard.

Acest studiu nu este primul care dezvăluie beneficiile consumului moderat de alcool.

O cercetare publicată anul trecut arăta că alcoolul poate reduce şi riscul mortalităţii, inclusiv cauzate de bolile cardiovasculare.

Consumul de băuturi alcoolice este de asemenea asociat cu un risc redus al afecţiunilor la inimă, precum accidentul vascular, atacul de cord sau insuficienţa cardiacă.

Totuşi, cercetătorii nu recomandă consumul excesiv de alcool pentru a ne asigura anumite beneficii în sănătate. Ei ne sfătuiesc să consumăm alcool în cantităţi foarte mici.

Consumul în exces poate creşte riscul unor probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială, obezitatea, accidentul vascular cerebral şi cancerul de sân.

Tematic

Ce a pățit un producător de vin din Moldova la vamă, în Rusia
Incredibil! Vezi cum arată beciul în care președintele Dodon face vin – VIDEO
A fost descoperit cel mai vechi vin din lume - are peste șase mii de ani
Tagurile:
cantitatea, eliminarea toxinelor, Rochester, Scientific Reports, benefic pentru creier, consumul de alcool, Alzheimer, vin, studiu

Știrile Zilei