03:50 14 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Stephen Hawking

A murit cunoscutul astrofizician Stephen Hawking

© AP Photo / Matt Dunham
În lume
Sa primesc un link scurt
16721

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din lume a murit în această dimineață, la vârsta de 76 de ani.

CHIȘINĂU, 14 mart — Sputnik. Fizicianul Stephen Hawking, profesor la Universitatea Cambridge, s-a stins din viață miercuri dimineața, a anunțat familia savantului, potrivit presei internaționale.

Cunoscutul om de știință, singura persoană din lume care a reușit să trăiască peste 50 de ani cu scleroză laterală amiotrofică, a murit la vârsta de 76 de ani, în locuința sa din Cambridge.

Încă pe când studia la Oxford, la vârsta de 21 de ani, Hawking a fost diagnosticat cu o maladie incurabilă, Charcot, cunoscută şi sub denumirea de maladia Lou Gehrig.

De regulă, pacienţii diagnosticaţi cu această boală trăiesc, în medie, 3 ani, și doar aproximativ zece la sută dintre aceştia reuşesc să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Stephen Hawking a trecut peste toate limitele, depăşind cu mult speranţele medicilor. Astfel, el a trăit peste 50 de ani, ducând un mod de viață activ, deși a fost imobilizat într-un scaun cu rotile şi a comunicat prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Celebrul fizician a publicat numeroase lucrări despre natura și originea universului, a apărut în seriale televizate și filme, a fost profesor la Universitatea Cambridge din anul 1962. Hawking s-a învrednicit de titlul de Comandor al Imperiului Britanic şi a fost membru al Academiei de ştiinţe americane.

Stephen Hawking a fost căsătorit de două ori, având trei copii din prima căsătorie.

Cunoscutul savant i-a îndemnat pe oamenii cu dizabilităţi fizice să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot face şi să nu aibă regrete în privința a ceea ce nu pot să facă.

Tematic

Când va fi sfârșitul lumii - o explicație științifică simplă și îngrijorătoare
Tagurile:
scleroză laterală amiotrofică, astrofizician, Cambridge, Stephen Hawking, decedat, Marea Britanie
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei