05:55 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Mark Zuckerberg

Facebook: Scandalul „Cambridge Analytica” capătă amploare mondială

© Facebook / Mark Zuckerberg
În lume
Sa primesc un link scurt
8820

Cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a acceptat să depună mărturie în fața Congresul american privind scandalul scurgerilor de date.

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Mark Zuckerberg a acceptat o invitație de a vorbi în fața Comitetului pentru Energie și Comerț al Camerei Reprezentanților.

Comitetele Judiciare și de Comerț ale Senatului american l-au invitat și ele pe Zuckerberg la audieri. Decizia CEO-ului Facebook vine în contrast cu refuzul său de a apărea în fața Parlamentului britanic, scrie New York Times.

Zuckerberg a fost supus recent unor presiuni intense pentru a oferi explicații publicului privind modul în care Facebook gestionează datele personale ale utilizatorilor.

Presiunea a crescut atunci când s-a aflat că datele personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook au fost obținute de firma de consultanță politică „Cambridge Analytica" și au fost folosite pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA.

Facebook atacată în judecată după scandalul "Cambridge Analytica">>>

La cinci zile după ce povestea a devenit publică, Zuckerberg a postat un comunicat pe profilul său personal de Facebook pentru ca apoi să își ceară scuze publice printr-un articol publicitar în ziarele britanice.

În UE ar putea apărea proiecte alternative rețelei de socializare Facebook, care ar răspunde cerințelor europene de protecție a datelor personale, a declarat marți comisarul pentru economia digitală, Mariya Gabriel.

"De la bun început (al scandalului legat de Facebook — n.r.) am declarat că utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri care nu corespund principiilor și normelor este inacceptabilă. Continuăm să urmărim evoluția situației. În afară de aceasta, Comisia Europeană a venit cu o inițiativă legislativă în acest domeniu", a anunțat marți eurocomisarul în cadrul unui briefing.

Fiind întrebată de jurnaliști dacă UE, în legătură cu scandalul în jurul Cambridge Analytica, ar intenționa să creeze o rețea de socializare asemănătoare cu Facebook, un soi de "Facebook european", comisarul european a declarat că va susține orice inițiativă europeană care ar consolida poziția de lider al UE în domeniul digital.

Anterior, Comisia Europeană a anunțat că Věra Jourová, comisarul pentru problemele justiției și drepturile consumatorilor, a expediat companiei Facebook o scrisoare în care a solicitat explicații în legătură cu scandalul din jurul companiei Cambridge Analytica și furtul datelor cu caracter personal ai utilizatorilor.Procurorul general al statului Massachusetts, Maura Healey, a anunțat despre demararea unei anchete în ceea ce privește Facebook și compania Cambridge Analytica.

Tematic

Creatorul WhatsApp cere să renunțăm la Facebook. Noul hashtag #deletefacebook
Tagurile:
explicatii, sua, fondator, utilizatori, congres, public, date personale, scandal, presiuni, Facebook, Mark Zuckerberg, Statele Unite ale Americii
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei