12:32 15 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.69
  • USD17.00
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.61
Centrala Nucleară de la Cernavodă

Ultima Oră: Avarie la centrala nucleară Cernavodă - reactorul 2, deconectat

© AFP 2018 / DANIEL MIHAILESCU
În lume
Sa primesc un link scurt
71140

Este a doua avarie din ultimele zile, după cea din 25 martie - cine se face responsabil pentru situația de la cea mai importantă unitate energetică din România.

BUCUREȘTI, 29 mart — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Probleme la reactorul 2 al centralei nucleară de la Cernavodă. Reactorul s-a oprit, deconectându-se automat. Este a doua avarie din ultimele zile, după cea petrecută pe 25 martie.

La acea oră, reactorul a fost oprit pentru o reparație urgentă — o intervenție minim necesară. 

Într-o informare trimisă în această dimineață către Agerpres, Nuclearelectrica precizează că este vorba de partea clasică a centralei, nu de cea nucleară.

"Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută și realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat, fără impact asupra securităţii nucleare".Amintim că fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, a atenționat asupra problemei retubării reactoarelor 1 și 2, „pentru care noi încă nu suntem pregătiți să o facem".

De făcut trebuia să o facă un grup chinez, cu care statul român avea contract — aceeași firmă care urma să construiască rectoarele 3 și 4 — visul independenței energetice românești. Dar…

… Dar "un comunicat al Fondului Proprietatea remis pe 3 noiembrie 2016 spunea că proiectul privind construcția reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat, având în vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung", menționa jurnalistul Radu Tudor, citat de Sputnik.

Fondul Proprietatea (FP) este cel mai important acționar după Ministerul Energiei. Un cuvând important îl are fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, membru în Consiliul Reprezentanților al FP.

 

Tematic

Accident la centrala atomică din Hmelnițk, periculos de aproape de Chișinău
Avaria de la Cernobîl ne dă de știre și astăzi. Centrala emană și acum radiație
Tagurile:
reactor, nucleara, centrala, ultima ora, avarie, Cernavodă
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei