12:53 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
În lume
Sa primesc un link scurt
150 0 0

O eventuală denunțare a acordului nuclear de către președintele SUA, Donald Trump, ar putea provoca un război, atenționează președintele francez, Emmanuel Macron.

CHIȘINĂU, 7 mai — Sputnik. O eventuală retragere a președintelui SUA, Donald Trump, din acordul nuclear cu Iranul ar putea declanșa un război, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu oferit publicației Spiegel.

"Acest lucru ar putea însemna deschiderea cutiei Pandorei, ar putea provoca un război", a subliniat el.

Totodată, președintele Franței nu crede că liderul american și-ar dori provocarea unui nou conflict.

Donald Trump a promis că își va anunțat decizia cu privire la acordul cu Iranul nu mai târziu de 12 mai.

Conform legii cu privire la examinarea acordului nuclear cu Iranul (INARA), liderul american este obligat la fiecare 90 de zile să prelungească sau să suspende regimul de anulare a sancțiunilor împotriva Iranului.

Acordul nuclear cu Iranul

Pe 14 iulie 2015, Iran și câțiva intermediari internaționali — Rusia, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, au semnat un document istoric cu privire la reglementarea problemei sectorului nuclear iranian.

Participanții la acord au adoptat un plan general comun de acțiuni. În cazul respectării acestuia, Teheranul este scutit de sancțiuni economice și financiare introduse anterior de Consiliul de Securitate al ONU, SUA și Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, SUA și aliații său au acuzat în mai multe rânduri Teheran de încălcarea prevederilor acordului.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Israelului a declarat că serviciile israeliene dețin sute de mii de documente fizice și digitale care ar demonstra existența "unei componente militare" a programului nuclear al Iranului.

Recent, Germania, Franța și Marea Britania au anunțat că sunt dispuse de a propune prevederi adiționale la acordul nuclear.

Tematic

De câte ori l-a sărutat Trump pe Macron
Putin către Macron: Atacurile SUA asupra Siriei – o violare a dreptului internațional
Tagurile:
acord nuclear, presedintele francez, presedintele american, declansare, razboi, declaratie, Emmanuel Macron, Donald Trump, Franta, Iran, SUA

Știrile Zilei