16:40 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Cancalearul Germaniei, Angela Merkel și președintele SUA, Donald Trump

Americanii și nemții cred că valorile occidentale comune se erodează

© AP Photo / Evan Vucci
În lume
Sa primesc un link scurt
62 0 0

Această opinie a cetățenilor SUA și Germaniei se reliefează în datele unui sondaj realizat de YouGov.

CHIȘINĂU, 8 mai — Sputnik, Octavian Racu. În timp ce majoritatea nemților și americanilor acceptă valorile occidentale comune, mulți din aceștia cred că fundamentele acestora se erodează, arată datele unui sondaj realizat recent, anunță portalul thelocal.de.

În studiul care examinează percepția publică a relațiilor transatlantice și schimbările politice curente din SUA și Europa, se constată că peste o jumătate dintre germani și americani consideră că fundamentele comune ale valorilor occidentale se erodează.

Aproximativ 20 la sută dintre nemți și 13 la sută dintre americani au respins ideea existenței unor valori comune, împărtășite de cele două națiuni. Doar 14 la sută dintre nemți și 12 la sută dintre americani consideră că fundamentele valorilor celor două țări rămân intacte.

În același timp, mai mulți cetățeni din ambele state au declarat că își doresc ca relațiile transatlantice să fie mai strânse.

Sondaj: Americanii și nemții cred că valorile occidentale comune se erodează
Sondaj: Americanii și nemții cred că valorile occidentale comune se erodează

Potrivit sondajului, 67 la sută dintre persoanele chestionate din Germania și 69 la sută din SUA își doresc ca relațiile să rămână așa cum sunt sau să devină mai strânse.

Totuși, unul din cinci germani consideră că relațiile cu SUA trebuie să fie mai puțin apropriate decât au fost până în prezent.

În același timp, americanii au o atitudine relativ mai pozitivă atunci când vine vorba de legăturile transatlantice, aproape jumătate dintre ei (45 sută) doresc niște relații mai apropiate.

De asemenea, sondajul a relevat că libertatea de expresie este considerată cea mai importantă valoare pe ambele maluri ale Atlanticului.

În timp ce germanii acordă o importanță mai mare unor valori precum democrația (56 la sută), protecția vieții private (33 la sută) și a statului de drept (32 la sută), americanii împărtășesc un alt set de valori.

Respondenții americani au afirmat că după libertatea de exprimare, alte valori importante sunt libertatea religioasă (38 la sută), democrația (36 la sută) și dreptul de  port-armă (30 la sută).

Studiul a fost realizat de YouGov, la comanda a două asociații care promovează relațiile germano-americane, Atlantik-Brücke și Consiliul American din Germania. Sondajul a fost efectuat prin intermediul chestionarelor on-line, în aprilie 2018.

Tematic

Mai rău ca în URSS! Evreii și musulmanii, împotriva valorilor europene: Ei nu ne înțeleg
Juncker: nu există o agendă de securitate fără Rusia. Europa nu este un stăpân al lumii
Tagurile:
democratia, legaturi transatlantice, libertatea de expresie, eroteaza, valori comune, Occident, sondaj, SUA, Germania
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei