16:14 20 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Dolari americani

Război împotriva SUA: UE vrea să renunțe la dolar

© Sputnik / Владимир Вяткин
În lume
Sa primesc un link scurt
30610

Uniunea Europeană intenționează să înlocuiască dolarul cu euro în plățile pentru petrolul iranian și să consolideze relațiile economice cu Iranul, în ciuda politicii sancțiunilor adoptate de SUA împotriva Teheranului.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Uniunea Europeană intenționează să înlocuiască dolarul cu euro în plățile pentru petrolul din Iran, a comunicat agenției RIA Novosti o sursă din mediul diplomatic de la Bruxelles.

Mai devreme, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a anunțat că Franța, Germania și Marea Britanie au convenit cu Iran elaborarea unui program de susținerea și consolidare a relațiilor economice reciproce, drept răspuns la denunțarea de către SUA a acordului nuclear semnat cu Teheranul.

În primul rând, e vorba de continuarea livrărilor a petrolului, gazului și produselor petroliere, tranzacții bancare eficiente, continuarea contactelor cu Iranul în domeniul transportului aerian, maritim și terestru, oferirea creditelor pentru export.

În următoarele săptămâni urmează să fie elaborate deciziile care vor fi puse în practică.

Pe 19-20 mai este planificată o vizită în Iran a comisarului european pentru energetică și climă, Miguel Arias Cañete. Potrivit informațiilor făcute publice de Comisia Europeană, în cadrul acestei deplasări urmează să fie puse în discuție consolidarea cooperării între Iran și Uniunea Europeană în domeniul energetic, în contextul reconfirmării de către Comisia Europeană a susținerii pentru acordul nuclear încheiat cu Iranul.

Tematic

Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul
Reacţia Rusiei la decizia lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul
Tagurile:
politica sanctiunilor, inlocuiasca dolarul, renunte la dolar, plati, relatii economice, razboi, petrol, Uniunea Europeana, Iran, SUA
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei