03:26 17 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.28
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
Mateusz Morawiecki și Viktor Orban

Ungaria și Polonia se opun UE: noi decidem cine intră în țara noastră!

© REUTERS / Kacper Pempel
În lume
Sa primesc un link scurt
63340

Ungaria și Polonia se opun planurilor Uniunii Europene de relocare a refugiaților, afirmând că au dreptul suveran de a decide cine trebuie să intre în țara loc.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Prim-ministrul ungar Viktor Orban și-a reiterat poziția, alături de omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, în ceea ce privește sistemul cotelor de imigranți al Uniunii Europene, pe care îl consideră un atac asupra suveranității naționale, anunță publicația britanic Express.

Ambii liderii optează pentru ajutorarea oamenilor din Africa și Orientul Mijloc pentru ca acestea să rămână patriile lor, insistând că această soluție este mai eficientă și mai durabilă în timp pentru criza migranților.

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra relocării a peste 160 de mii de imigranți din totalul de două milioane ajunși în Europa din 2015.

Sistemul de cote a fost conceput pentru a slăbi presiunile asupra unor țări precum Italia și Grecia, care reprezintă o poartă prin care pătrunde un număr mare de migranți din Africa și Orientul Mijlociu.

Atât Orban, cât și Morawiecki au venit la putere datorită unor platforme politice care se opun imigrației, iar deciziile lor de a se opune planurilor UE le crează animozități cu Bruxelles.

"Aici, în Polonia, noi suntem cei care decidem cine poate veni aici și cine nu", a declarat liderul polonez, adăugând că propunerile UE, care impun cote de refugiați "lovesc în fundamentul suveranității naționale".

În același timp, el și-a reiterat disponibilitatea de a acorda ajutor celor care sunt afectați de război și sărăcie, însă Polonia va acorda ajutor acolo unde este nevoie, fără a accepta refugiați.

"În această chestiune, suveranitatea noastră națională este fundamentală pentru noi", a adăugat Morawiecki.

Completându-l premierul ungar Viktor Orban a spus: "Avem și noi inimă, nu avem pietre în loc de inimă. Suntem un popor creștin. Știm ce înseamnă un angajament, ce înseamnă un ajutor. Însă noi nu putem să ajutăm pe cineva distrugând propria noastră țară, în același timp".

Tematic

Revolta europeană împotriva lui Trump: UE vrea să preia rolul SUA
Schimbare de macaz: Londra va convinge țări candidate să adere la UE
Tagurile:
imigranti, declaratie, prim-ministru, suveranitate, Mateusz Morawiecki, Viktor Orban, Uniunea Europeana, Polonia, Ungaria
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei