10:51 06 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.04
  • USD18.54
  • RUB0.24
  • RON4.15
  • UAH0.68
În lume
Sa primesc un link scurt
46840

Din cauza exceselor politice și militare, un focar de pericol maxim s-a redeschis - e mult mai grav decât oricare dintre cele care afectează acum pacea lumii.

BUCUREȘTI, 5 iun — Sputnik, Evan Răutu. O veste șoc a venit în această noapte: ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a renunțat la negocierile pentru prelungirea acordului nuclear cu Occidentul.

În același comunicat, Khamenei a cerut agenţiilor de profil iraniene "reluarea imediată a programului de îmbogăţire a uraniului".

Reamintim că Iranul acceptase să renunțe la această componentă esențială a programului său nuclear cu condiția suspendării unor sancţiuni internaţionale — acordul fiind semnat cu SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Or, în urmă cu câteva săptămâni, la începutul lui mai, preşedintele Donald Trump a denunțat acest acord, pretextând că "este dezavantajos" și nu limitează înarmarea cu rachete şi influenţa "destabilizatoare" a Iranului în Orientul Mijlociu.

De fapt, un rol esențial l-au avut presiunile exercitate de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a și prezentat pretinse "dovezi" obținute de serviciile speciale israeliene — dovezi despre care însă nimeni nu a putut afla detalii.

Donald Trump a impus sancțiuni extrem de dure asupra Teheranului, fapt care a lovit puternic în economiile țărilor UE.

În acest context, țările UE au încercat prelungirea acordului, dar, din cauza sancțiunilor, Iranul a refuzat.

În urma ordinului dat de ayatollahul Ali Khamenei, procesul de îmbogățire a uraniului va fi reluat chiar de azi. Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energia Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, a declarat că "va fi înmânată AIEA o scrisoare prin care Iranul va anunţa creşterea capacităţii de producere a hexafluorurii de uraniu (UF6", transmite Agerpres.

Practic, în urma acestei încetări a negocierilor va urma o perioadă de izolare a puternicului stat musulman, iar prin excesele militare ale Israelului împotriva așa ziselor "baze iraniene" din Siria și Palestina, dar și prin politica anti-Iran a premierului Netanyahu un focar de pericol maxim s-a redeschis. Un focar mult mai important, mai periculos decât oricare dintre cele care afectează actualmente pacea lumii.

Tematic

Reacţia Rusiei la decizia lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul
Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul
Comisia Europeană anulează sancțiunile SUA împotriva Iranului pe teritoriul UE
Tagurile:
imbogatire uran, renuntat la negocieri, yatollahul Ali Khamenei, acord nuclear, Iran, SUA


Știrile Zilei