16:13 20 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Drapelul UE

Moldovenii cu drept de muncă vor primi salarii egale cu ale cetăţenilor europeni

© Sputnik/ European Parliament
În lume
Sa primesc un link scurt
284 0 0

Vot final în Parlamentul European - muncitorii detaşaţi în ţările europene trebuie să primească salarii egale pentru muncă egală în același loc.

CHIŞINĂU, 11 iun — Sputnik. Este deja realitate — muncitorii detaşaţi temporar în alte state UE vor avea salarii şi condiţii de muncă egale cu a celor de pe loc. Regulile revizuite au fost adoptate de Parlamentul European, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al instituţiei.

Până acum, de cele mai multe ori, angajatorii îi remunerau mai prost pe muncitorii din ţările Europei de Est, care erau detaşaţi în alte ţări UE.

Astfel, conform regulilor revizuite adoptate de PE, muncitorii detașați temporar în alt stat UE trebuie să primească salarii egale pentru muncă egală în același loc.

Drepturi salariale corecte

Conform textului agreat, toate regulile privind salarizarea din țara gazdă trebuie să se aplice muncitorilor detașați. Pe lângă prevederile legale, statele membre pot aplica acorduri colective largi, reprezentative la nivel regional sau sectorial. Până acum acest lucru s-a făcut doar în sectorul construcțiilor.

Această decizie este importantă şi pentru cetăţenii moldovenii care mai au însă şi cetăţenia uneia dintre ţările europene, României sau Bulgariei, de exemplu, şi muncesc oficial acolo. În cazul în care vor fi detaşaţi la muncă în Germania sau Franţa, angajatorul va fi obligat să le plătească un salariu egal cu al localnicilor.

Condiții mai bune pentru lucrători

Costurile de călătorie, cazare și masă vor fi plătite de angajator și nu deduse din salariile lucrătorilor. Angajatorii vor fi obligați să se asigure că lucrătorii au condiții de cazare decente, conform regulilor naționale.

Durata detașării

Durata detașării a fost stabilită la maximum 12 luni, cu o posibilă extindere de 6 luni. Apoi lucrătorii vor putea continua să lucreze în statul membru unde sunt detașați, dar condițiile de lucru vor fi cele aplicabile conform legislației statului gazdă.

Protecția împotriva fraudelor

În cazul unei detașări frauduloase, de exemplu o companie fantomă, statul membru va coopera pentru ca muncitorii detașați să fie protejați cel puțin de condițiile impuse de directiva privind detașarea lucrătorilor.

Drepturile moldovenilor angajați în Italia. Concilierea în caz de destituire>>>

Noile reguli se vor aplica în doi ani, astfel că statele membre au la dispoziție această perioadă pentru transpunerea lor.

Instituţia precizează că un lucrător detașat este cel care a fost trimis de angajator să furnizeze un serviciu în alt stat UE, temporar. În 2016, erau 2,3 milioane de lucrători detașați în UE. Detașarea a crescut cu 69% între 2010 și 2016.

Tematic

Statistici alarmante: Motivul pentru care moldovenii nu doresc să muncească
Iată câte persoane muncesc fără contracte de muncă în Moldova
Modificări la Codul Muncii. Ce vor păți angajații care intră în conflict cu conducerea
Unii salariați vor semna altfel de contracte de muncă. Despre cine este vorba
Tagurile:
conditii de munca, salarii egale, muncitori detasati, drept de munca, moldoveni, Parlamentul European, Uniunea Europeana
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei