06:27 16 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.07
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.61
Cancelarul german Angela Merkel

Merkel a găsit un pretext pentru majorarea bugetului apărării țărilor NATO

© Sputnik / Сергей Гунеев
În lume
Sa primesc un link scurt
116 0 0

Cancelarul Germaniei a îndemnat statele membre ale NATO să-și majoreze bugetele în domeniul apărării, invocând criza din jurul Ucrainei.

CHIȘINĂU, 10 iul — Sputnik. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat statele membre ale NATO să-și majoreze cheltuielile bugetare în domeniul apărării, invocând situația din Donbas și alipirea Crimeii la Rusia.

Într-o adresare video săptămânală, Merkel a declarat că în ultimii ani provocările apărute în fața Alianței Nord-Atlantice au suferit transformări. Intrarea Crimeii în componența Rusiei și conflictul militar din Estul Ucrainei au avut un rol cheie în "schimbările și deciziile radicale adoptate de NATO", a menționat cancelarul.

"Acest lucru presupune că trebuie să ne concentrăm în mod activ asupra apărării alianței și să adoptăm măsurile de rigoare, cum ar fi sporirea prezenței în țările din Europa Centrală și de Est", a subliniat Merkel.

În același timp, ea a îndemnat statele membre ale NATO să-ți majoreze bugetele pentru apărare.

Summitul alianței nord-atlantice va avea loc între 11 și 12 iulie, la Bruxellles. Potrivit reprezentantului SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, în cadrul reuniunii Washingtonul planifică să se concentreze asupra subiectului majorării bugetelor în domeniul apărării ale statelor membre.

La mijlocul lunii iunie, Angela Merkel a declarat că Germania își va majora cheltuielile pentru apărare treptat, pe parcursul a zece ani. În 2019, bugetul militar german urmează să atingă 1,34 la sută din PIB, iar în anul 2025 — 1,5 la sută.

Tematic

"Sfârşitul Europei": Partenerul lui Merkel acuzat de planul secret "Brexitul german"
Macron: UE se confruntă cu o criză a imigrației, Merkel: Reducerea imigrației către Europa
Tagurile:
merkel, aparare, german, buget, SUA, NATO, Crimeea, Donbas
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei