01:28 19 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Eurofighter Typhoon

Incident cu un avion NATO: A tras o rachetă ”din greșeală”

© Public Domain / Vladimir Korolkov
În lume
Sa primesc un link scurt
154 0 0

Este primul incident de acest gen și fiindcă racheta conţine între cinci şi zece kilograme de explozibili, căutările s-au desfășurat cu elicoptere.

BUCUREȘTI, 9 aug — Sputnik, Evan Răutu. Incident mai puțin obișnuit cu avion NATO tip "Eurofighter", aparținând forțelor aeriene spaniole. Avionul a lansat accidental, se presupune, o rachetă aer-aer de tip "Amraam".

Incidentul s-a produs în Estonia, marți după amiază, în timpul unei misiuni de antrenament. Imediat, ministerul spaniol al Apărării a anunţat că a deschis o anchetă privind acest "tir accidental".

"Racheta aer-aer nu a lovit niciun avion, Ministerul Apărării a deschis o anchetă pentru a clarifica cauza exactă a incidentului", afirmă într-un comunicat Ministerul Apărării de la Madrid, citat de Defense Romania.

Cert este că în urma lansării rachetei într-o zonă situată în apropiere de orașul Otepaa, forţele armate estoniene sunt în alertă și caută racheta, folosind elicoptere.

Se știe că racheta Amraam are o rază de acţiune de 100 km dar şi funcţie de autodistrugere. Cu toate acestea, autorităţile nu au date că s-ar fi produs autodistrugerea, deci nu exclud varianta ca racheta să fi lovit solul, dar fără a exploda.

Putin îi atenționează pe cei care vor ca Ucraina și Georgia să ajungă în NATO — Video>>>

Şeful forţelor aeriene estoniene Riivo Valge a declarat este primul incident de acest fel și că racheta conţine între 5 şi zece kilograme de explozibili, transmite Agerpres.

Tematic

Crîlov: Rusia nu reprezintă un pericol pentru NATO
Mai mulți bani pentru NATO. Ce pune la cale Donald Trump?
Tagurile:
forte aeriene, racheta, incident, avion, NATO, Estonia, Spania


Știrile Zilei