01:17 17 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.28
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
Triunghiul Bermudelor

Mister dezlegat: Triunghiul Bermudelor nu mai este o taină pentru cercetători

CC BY 2.0 / NOAA's National Ocean Service / The Bermuda Triangle
În lume
Sa primesc un link scurt
256 0 0

Dispariția navelor care traversează Triunghiul Bermudelor este un mister care le dă bătăi de cap cercetătorilor din întreaga lume, chiar daca de-a lungul timpului au fost dezvăluite mai multe ipoteze ce păreau a fi veridice.

CHIȘINĂU, 11 aug — Sputnik. Cauza dispariției navelor în Triunghiul Bermudelor ar putea fi „valurile ucigașe” cu înălțimea de aproximativ 30 de metri, potrivit The Sun. Aceasta este concluzia cercetătorilor britanici de la Universitatea Southampton, care au testat fenomenul în condiții de laborator. Potrivit lor, valurile care apar în această regiune în urma ciocnirii a trei curenți puternici sunt capabile să crape în două chiar și o navă de dimensiuni mari.

În filmul documentar „Taina Triunghiului Bermudelor”, oamenii de știință au reprodus efectul „valurilor monstruoase”, prin modelarea acestora în condiții de laborator.

Pentru prima dată, acest fenomen natural care durează doar câteva minute a fost observat cu ajutorul sateliților în anul 1997, pe coasta Africii de Sud. Unele valuri ajungeau până la 30 de metri. 

O echipă de cercetători a construit modelul corabiei USS Cyclops, care a dispărut în zonă în 1918, având 300 de pasageri la bord. Din cauza suprafeței plate a fundului navei și forma curbată a corpului, în cadrul experimentului aceasta s-a scufundat rapid.

Potrivit cercetătorului Pământului și oceanelor, Simon Boxall, în această „zonă de tristă faimă” a Oceanului Atlantic au loc ciocniri a trei curenți puternici, care se mișcă din diferite părți, ceea ce creează „condiții ideale” pentru apariția valurilor ucigașe. Potrivit omului de știință, un astfel de val ar putea rupe în două o navă similară cu USS Cyclops.

„Dacă se întâmplă asta, nava se scufundă în două-trei minute. Cu cât e mai mare vasul, cu atât e afectat mai grav”, precizează expertul.

Tematic

Incredibil: Adevăratul motiv pentru care oamenii se simt cu adevărat fericiţi - Studiu
Studiu: Cât plastic consumăm de fiecare dată când mâncăm
Pentru părinţi: De ce este important să conversezi cât mai mult cu copilul. Nou studiu
Tagurile:
cercetatori, concluzie, mister, Triunghiul Bermudelor, Anglia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei