19:12 22 Martie 2019
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.25
  • RUB0.27
  • RON4.13
  • UAH0.63
Groenland

Alarmant: Au fost descoperite noi semne ale unei catastrofe globale

CC0 / Pixabay / Prins Christian Sund
În lume
Sa primesc un link scurt
36710

Topirea ghețarilor în Arctica, observată îndeaproape de climatologi, reprezintă unul dintre realele pericole pentru omenire asupra cărora atrag atenția cercetătorii. Supraviețuirea urșilor polari și a focilor este pusă în primejdie.

BUCUREȘTI, 23 aug — Sputnik, Doina Crainic. Climatologii au constatat pentru prima dată dispariția gheții vechi, de secole, în nordul Groenlandei, ceea ce pune în pericol supraviețuirea focilor arctice și a urșilor polari, informează portalul Science Alert, citat de Sputnik France.

Datele obținute prin satelit arată că gheața, care acoperea altă dată o parte a Arcticii, a devenit mai fragilă și mai mobilă. La începutul lunii august, transportată de vânt, aceasta a părăsit coasta nordică a Groenlandei, fiind vizibilă acum suprafața mării în locurile pe care anterior le acoperea.

Această mobilitate se explică prin scăderea grosimii gheții arctice. Anterior, cercetătorii au estimat că gheața arctică va rămâne intactă pentru mai mulți ani, având o grosime cuprinsă între 4 și 20 de metri. Totuși, începutul verii și un august extrem de cald au contribuit la topirea masivă a gheții.

Aceste schimbări pun în pericol existența urșilor polari, care folosesc gheața pentru a vâna foci.

Tematic

Lumea nu va mai fi la fel. Ce se va întâmpla cu omenirea până în 2050
Adevărată apocalipsă: Seceta globală a provocat distrugeri incomensurabile
Tagurile:
catastrofa globala, semne, Arctica, avertizare
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei