03:04 27 Mai 2019
În direct
  • EUR20.20
  • USD18.05
  • RUB0.28
  • RON4.24
  • UAH0.68
Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Macron vrea o nouă „arhitecturi de securitate" în Europa alături de Rusia

© Sputnik / Алексей Никольский
În lume
Sa primesc un link scurt
116 0 0

În timpul unei vizite la Helsinki, Emmanuel Macron a vorbit în favoarea reînnoirii relațiilor dintre Bruxelles și Moscova, în special în ceea ce privește securitatea și apărarea, pentru menţinerea stabilităţii în regiune.

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik, Doina Crainic. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a îndemnat țările din Uniunea Europeană să ia în considerare construirea unei noi „arhitecturi de securitate" alături de Rusia.

Aflat joi la Helsinki, la summitul Franța-Finlanda, preşedintele francez a discutat cu omologul său finlandez despre o politică comună de apărare și despre relațiile cu Moscova.

„Interesul nostru este să avem parteneriate strategice, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea, împreună cu cei mai apropiați vecini", a declarat Macron la o conferință de presă comună cu Sauli Niinistö.

„Cred că trebuie să ne gândim la o înnoire completă a relației noastre cu Rusia după încheierea războiului rece. Am menționat acest lucru în mai multe discuţii cu președintele Putin, în special în primăvara anului trecut la Sankt Petersburg, cu privire la securitatea cibernetică, apărare, parteneriatul strategic, astfel că putem lua în considerare o nouă arhitectură comună între UE și Rusia, ceea ce susţine continuitatea continentului european", a adăugat Emmanuel Macron, citat de Sputnik France.

Preşedintele francez a subliniat că este necesar ca Uniunea Europeană să fie „mai puternică, să avem o autonomie strategică. Dacă nu avem o apărare şi securitate suficient de puternice în Europa, nu merită să vorbim cu parteneri privilegiați", a mai spus el.

Rusia trebuie, de asemenea, „să dea semnale", inclusiv cu privire la procesul de la Minsk de soluționare a conflictelor din Ucraina, a mai precizat Macron, adăugând că intensificarea cooperării cu Moscova este posibilă, „dar trebuie să existe voință din ambele părți".

Tematic

Macron: UE se confruntă cu o criză a imigrației, Merkel: Reducerea imigrației către Europa
Putin: Avertisment clar pentru SUA și aliații lor
„Sincronizarea ceasurilor”: Despre ce au discutat Putin și Merkel la Schloss Meseberg
Putin a discutat la Consiliul de Securitate pașii neprietenoși ai Washingtonului
Trump a declarat că a găsit limbă comună cu Putin
Tagurile:
indemnare, tari, declaratie, presedinte, securitate, Emmanuel Macron, Vladimir Putin, Uniunea Europeana, Franta, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei