23:31 23 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.66
  • RUB0.28
  • RON4.10
  • UAH0.72
În lume
Sa primesc un link scurt
100 0 0

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului a expediat o scrisoare președintelui Facebook, în care își exprimă îngrijoarea față de definiția prea largă a noțiunii de „terorism”, oferită de companie.

CHIȘINĂU, 4 sep — Sputnik. Rețeaua de socializare Facebook are o interpretare prea largă a conceptului de "terorism", ceea ce poate duce la persecutarea opoziției de către guvernele unor state, a declarat raportorul special pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale în condițiile combaterii terorismului, doamna Fionnuala Ní Aoláin.

În declarația făcută publică de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului se menționează că Ní Aoláin a expediat președintelui Facebook, Mark Zuckerberg,  o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu o interpretare prea largă, pe care o oferă compania, noțiunii de terorism și insuficiența unor abordări a accesului la rețeaua de socializare din perspectiva drepturilor omului.

În opinia Ní Aoláin, Facebook asociază cu terorismul toate grupurile neguvernamentale care utilizează forța pentru realizarea scopurilor lor.

"Utilizarea unei astfel de definiții largi și ambigue pentru reglementarea accesului și utilizării Facebook poate duce la discriminare, cenzură excesivă și interzicerea accesului la serviciile rețelei fără vreo decizie judiciară. Utilizarea unei definiții largi provoacă îngrijorări în contextul în care un număr mare de guverne încearcă să eticheteze drept teroriste diverse forme de dezacord și opoziție, pașnice sau nu", consideră expertul.

De asemenea, raportorul special este îngrijorată de lipsa unei clarități în ceea ce privește metodele pe care le utilizează Facebook pentru a identifica în ce măsură o persoană aparține unui grup sau altul. În opinia ei, lipsa unei monitorizări independente a activității rețelei de socializare ar putea să genereze niște probleme.

Ní Aoláin a îndemnat Facebook să-și revadă definiția noțiunii de „terorism" și celei de „implicare în activități teroriste". Potrivit ei, blocarea sau eliminarea trebuie să vizeze exclusiv postările care reprezintă o amenințare teroristă sau propagă diverse forme de ură, discriminare și violență.

Tematic

ONU: Peste zece mii de teroriști sunt în Idlib, Siria
Rezoluția antirusească a ONU privind Transnistria: Cine a apăsat butonul?
Expert: Cui îi folosește rezoluția ONU cu privire la retragerea trupelor rusești
Consiliul Societății Civile din Rusia, reacție la rezoluția ONU cu privire la Transnistria
Rezoluția ONU comentată la Chișinău. Ce spune Dodon și Filip
Tagurile:
libertati fundamentale, declaratie, combaterea terorismului, raport, drepturile omului, Facebook, ONU, Lume


Știrile Zilei