00:34 16 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.52
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.35
  • UAH0.69
Bursa de valori

Dezvăluiri: Când va izbucni următoarea criză financiară

© Sputnik / Alexey Kudenko
În lume
Sa primesc un link scurt
306 0 0

La 10 ani după izbucnirea marii crize financiare și prăbușirea Lehman Brothers în 2008, specialiști de la JPMorgan prezic când va avea loc următoarea criză.

BUCUREȘTI, 14 sept — Sputnik, Doina Crainic. JPMorgan, cea mai mare banca de investiții de pe Wall Street, a analizat cauzele colapsului, precum și măsurile luate de guverne și băncile centrale din întreaga lume pentru a contracara efectele crizei din 2008 și a constatat că economia se susține încă prin aceste măsuri speciale.

Potrivit analizei realizate de banca, următoarea criză va fi, probabil, mai puțin gravă, totuși, scăderea lichidităților pe piață financiară de la criza din 2008 reprezintă ''factorul neprevăzut''.

​"Principala caracteristică a următoarei crize va fi scăderea severă a lichidităților, un rezultat al evoluțiilor pe piață de la ultima criză", se arată în raport.

Marko Kolanovic de la JPMorgan a subliniat anterior că declinul investițiilor gestionate în mod activ a intensificat pericolul apariției turbulențelor pe piață.

"Trecerea de la gestionarea activă la cea pasivă a activelor și în special scăderea numărului de investitori care aduc valoare activă este un factor care scade capacitatea pieței de a preveni și de a-și reveni în urmă unor mari crize", au declarat analiștii Joyce Chang și Jan Loeys.

​Banca estimează că conturile gestionate activ reprezintă doar aproximativ o treime din activele de capital aflate în administrare. JPMorgan s-a referit la scenariul său ipotetic vorbind despre o "criză mare de lichiditate'', susțînând că momentul în care ar putea izbucni această criză "va depinde în mare măsură de ritmul în care se va normaliza situația la nivelul băncilor centrale, de dinamică ciclurilor afacerilor, precum și de diverse evenimente speciale precum escaladarea războiului comercial dus de administrația actuala a SUA''.

Tematic

SUA: Trump și mutarea care poate arunca lumea într-o criză uriașă
O nouă criză în Zona Euro este inevitabilă - Comisia Europeană
Tagurile:
efecte, banci, criza financiara, Guverne, economie, JPMorgan, Lume


Știrile Zilei