16:07 17 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.17
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Viktor Orban

Sursă: În ce condiții va putea fi sancționată Ungaria

© AP Photo / Darko Vojinovic
În lume
Sa primesc un link scurt
6520

O sursă din cadrul Consiliului UE a explicat în ce condiții ar putea fi suspendat dreptul de vot al Ungariei.

CHIȘINĂU, 15 sept — Sputnik. Ungaria ar putea fi supusă unor măsuri disciplinare în cazul în care un astfel de demers va fi susținut de cel puțin două treimi din voturile Consiliului UE, însă pentru a pune această problemă pe ordinea de zi este nevoie de acceptul tuturor statelor-membre ale UE, a comunicat agenției RIA Novosti o sursă din cadrul Consiliului European.

Miercuri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care îndeamnă Consiliul European să adopte măsuri disciplinare împotriva Ungariei din cauza încălcării de către această țară a normelor europene și principiilor statului de drept. E vorba de lansarea unei proceduri care ar putea duce la lipsirea Ungariei de dreptul la vot în Consiliul UE, conform articolului 7 al tratatului Uniunii.

"Etapa finală a procedurii, conform articolului 7, este votarea pentru suspendarea dreptului la vot al țării, pentru care este necesară o majoritate calificată (55 sută din statele-membre ale UE, cu excepția Ungariei, care ar reprezenta 65 la sută din populația comunității n.r.)". Însă pentru a ajunge la această etapă, Consiliul UE trebuie să ia o decizie în unanimitate, a declarat sursa citată.

În opinia observatorilor, obținerea unei astfel de unanimități este imposibilă, pentru că Polonia intenționează să se opună. În decembrie 2017, Comisia Europeană a lansat în raport cu această țară o procedură care s-ar putea finaliza cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE.

Tematic

Rusia va răspunde simetric la noile sancțiuni ale SUA
SUA vor aplica „cele mai dure sancțiuni din istorie" contra Iranului: Iată în ce condiții
Tagurile:
sursa, rezolutie, sanctiuni, Consiliul European, Viktor Orban, Uniunea Europeana, Ungaria
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei