21:49 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Avion Il-20, fotografie de arhivă

Expert: Sistemele de apărare antiaeriană siriene nu ar fi putut să doboare avionul rusesc

CC BY-SA 3.0 / Kirill Naumenko / Russian Air Force Ilyushin Il-20
În lume
Sa primesc un link scurt
22510

Potrivit specialistului, este „problematic” să dobori un avion atât de mare, precum IL-20, cu ajutorul complexelor mobile de rachete antiaeriene.

CHIȘINĂU, 18 sept — Sputnik. Președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, doctor în științe militare Konstantin Sivkov, pune la îndoială faptul că forțele antiaeriene siriene ar fi putut doborî avionul rusesc IL-20, deoarece ele, cel mai probabil, fuseseră prevenite de zborul acestuia.

„În principiu, există o probabilitate a unei astfel de erori. Însă eu presupun că asemenea lucru nu putea să se întâmple în acest caz, pentru că există semnalul de alertă; mai curând avionul nu a fost doborât de forțele antiaeriene siriene", a comentat Sivkov pentru RIA Novosti.

În afară de aceasta, expertul a menționat că IL-20 este un avion de dimensiuni destul de mari, cu patru motoare. De aceea este „problematic" să-l dobori cu ajutorul complexelor mobile de rachete antiaeriene.

Sivkov înclină spre versiunea precum că avionul rusesc ar fi putut fi doborât de către avioanele de luptă israeliene. „Mai curând, anume așa s-a și întâmplat, deoarece Israelul își dă seama că eficiența forțelor de apărare antiaeriană siriene este asigurată anume prin intermediul suportului informațional din partea avioanelor noastre", a adăugat expertul.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a comunicat că pe 17 septembrie, în jurul orei 23, ora Moscovei, a fost pierdută legătura cu avionul rusesc IL-20 care se întorcea la baza aeriană Hmeimim. Conform datelor departamentului militar, avionul cu un echipaj din 14 persoane la bord, se afla la o distanță de 35 km de litoralul Mării Mediteraneene. Ministerul Apărării a comunicat că, aproximativ în aceeași perioadă, patru avioane de luptă F-16 israeliene au atacat obiective siriene din Latakia, iar de pe fregata franceză „Auvergne" erau lansate rachete. Ulterior, CNN a publicat o informație conform căreia IL-20 a fost doborât din greșeală de către sistemele de apărare antiaeriană siriene.

Tagurile:
avion rusesec, sistemele de aparare antiaeriana, doborat, Academia pentru Probleme Geopolitice din Rusia, Ministerul Apărării al Federației Ruse, Konstantin Sivkov, Latakia, Hmeimim, Siria, Israel, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei