08:46 23 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.69
  • USD17.55
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Barieră, foto de arhivă

Reguli noi la trecerea banilor peste hotarul UE: Iată ce sumă vei putea avea în buzunar

CC0 / Pixabay / YvonneH
În lume
Sa primesc un link scurt
75510

Deputații europeni vor vota pentru aducerea la zi a regulilor privind transferul de numerar în țările care nu sunt membre UE.

CHIȘINĂU, 20 sept — Sputnik. Deputații europeni vor să intensifice lupta împotriva terorismului și a criminalității, aprobând reguli pentru prevenirea spălării banilor și controale mai stricte ale fluxului de numerar. Asta în condițiile în care în fiecare an în UE se generează 110 miliarde de euro din activitatea infracțională.

Pe 12 septembrie, Parlamentul European a audiat două rapoarte în acest sens, informația fiind publicată pe site-ul instituției.

Controlul numerarului la frontierele UE

Astfel, deputații europeni vor vota pentru aducerea la zi a regulilor privind transferul de numerar în țările care nu sunt membre UE. Toți cei care călătoresc către sau dinspre UE vor fi obligați să declare dacă transportă mai mult de 10.000 de euro.

Noile reguli se vor extinde și la cartelele preplătite și la aur. Numerarul trimis prin colet trebuie, de asemenea, declarat. Normele vor îmbunătăți și schimbul de informații între țările UE și țările care nu sunt membre UE. Sancțiunile pentru necomunicarea numerarului sunt responsabilitatea statelor membre, dar trebuie să fie eficiente, proporționale și să aibă efect de descurajare.

În anumite condiții, autoritățile vor avea dreptul să urmărească transferurile de numerar și să îl rețină temporar dacă există indicii de activitate infracțională.

Noi reguli pentru combaterea spălării banilor

PE menționează că spălarea banilor reprezintă o infracțiune în toate țările UE, însă definițiile și sancțiunile variază. Aceste diferențe pot fi exploatate de infractori, care pot acționa în țări cu pedepse mai mici. Noile reguli împotriva spălării banilor vor face ca definiția infracțiunilor și sancțiunile pentru spălarea banilor să fie aceleași pentru toate țările UE. Legislația va aborda, de asemenea, veniturile obținute de criminalitatea informatică și va facilita cooperarea țărilor UE în domeniu.

Potrivit estimărilor, în fiecare an în UE se generează 110 miliarde de euro din activitatea infracțională (echivalentul a 1% din produsul intern brut al UE). Veniturile din infracțiuni și spălare de bani pot fi utilizate pentru finanțarea activităților teroriste.

Tematic

Noi reguli de acordare a cetățeniei statelor UE, inclusiv cetățenia română
Europarlamentarii nu renunță: Moldovenii vor intra în UE cu plată și permis special
Tagurile:
trecerea banilor, spalarea de bani, frontiera, reguli noi, controale, hotar


Știrile Zilei