14:38 13 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
Theresa May

Summitul de la Salzburg: Fără progrese pe Brexit, Theresa May se ţine de Planul Chequers

© AP Photo / Matt Dunham
În lume
Sa primesc un link scurt
Brexit - Marea Britanie vrea să iasă din UE (48)
79 0 0

Summitul de două zile de la Salzburg s-a încheiat, iar liderii UE nu au reușit să facă progrese în negocierile privind Brexit, ambele părți rămânând mai încăpățânate ca niciodată.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Înaintea summitului, politicienii și comentatorii nu se așteptau ca la reuniunea informală a liderilor europeni,k care s-a desfășurat la Austria, să fie făcuţi mari paşi în procesul de negocieri, dar pare să fi fost semnificativă, deoarece a marcat aparent moartea planului Chequers al premierului britanic Theresa Mays.

Chequers sau nimic

De când a fost conceput și prezentat la începutul acestui an planul Chequers privind Brexit, acesta a fost criticat și i s-au opus ferm multe instituţii de comerț intern și mulţi politicieni britanici, inclusiv deputații Tory și miniștri din cabinet.

Prim-ministrul britanic a mai adunat critici intense la propunerilor sale, insistând în mod repetat asupra faptului că un Brexit greu este singura alternativă viabilă pentru planul ei Chequers.

Cu toate acestea, luând în considerare faptul că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că planul "nu va funcționa", repetând comentariile anterioare ale lui Michel Barnier, negociatorul principal din partea UE, s-a ajuns la un impas pentru şi a salva orice speranță de ieşire a Marii Britanii din bloc într-un mod ordonat, May trebuie să depăşească rapid planul Chequers.

Al Doilea Vot

În orice caz, pe fundalul discuțiilor fragile pe Brexit, militantii fac campanie pentru un nou vot, chemând guvernul să organizeze un al doilea referendum pentru a oferi britanicilor ocazia de a salva Brexit.

Ziarul The Independent s-a aflat în fruntea acestui efort, lansându-și campania Final Say în iulie, cu sprijin din partea partidelor politice.

Din nou, premierul a exclus că va acorda electoratului un alt vot, reafirmându-și poziția în această privință miercuri la Salzburg, spunând: "Vreau să fiu absolut clară că acest guvern nu va accepta niciodată un al doilea referendum".

Ce urmează?

Odată cu summitul informal de la Salzburg, guvernul britanic va continua să facă planuri de urgență pentru un Brexit dur, în timp ce negociază cu Bruxellesul, deși este dificil să vedem cum pot progresa negocierile dacă nu își va schimba poziția de la planul Chequers.

Frontiera irlandeză post-Brexit rămâne un obstacol esențial în negocieri și May a insistat că nu este dispusă să facă compromisuri în continuare, astfel că UE va trebui să facă o mișcare dacă dorește să încheie un acord comercial cu Marea Britanie.

Unii politicieni au sugerat amânarea Brexit pentru a acorda negociatorilor mai mult timp pentru a încheia un acord, însă May și-a exprimat opoziția față de acest lucru, astfel încât Marea Britanie se află încă pe cale să se retragă din Uniune în martie 2019, cu sau fără un acord.

Тема:
Brexit - Marea Britanie vrea să iasă din UE (48)

Tematic

Reguli noi pentru moldovenii care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit
Brexit: Răsturnare de situație - Iată ce ar putea să urmeze
Tagurile:
Lideri europeni, politicieni, summit, Brexit, Theresa May, Salzburg, Uniunea Europeana


Știrile Zilei