12:16 07 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.31
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
24210

Potrivit primelor date ale arheologilor, mormântul ar fi aparținut omului de încredere al Faraonului.

CHIȘINĂU, 4 oct — Sputnik. O misiune arheologică cehă, care activează în vecinătatea necropolei Saqqara din apropierea orașului Cairo, a descoperit un mormânt al faraonilor egipteni din dinastia a V-a (2504 — 2347 î. Hr.), a declarat pentru jurnaliști Mustafa Vaziri, șeful Consiliului Superior al Monumentelor Antice, potrivit RIA Novosti.

Potrivit lui, mormântul din calcar și cărămidă, aparține unui bărbat numit Ka Iras, care a trăit în perioada mijlocie a celei de-a V-a dinastii, în timpul faraonilor Niferefra și Niuserra. El ar fi fost omul de încredere al faraonului, după cum o demonstrează inscripțiile gravate pe pereți. De asemenea, în tunelul principal al mormântului arheologii au descoperit fragmente ale unui monument din granit roz, care îl înfățișează pe cel înmormântat. Oamenii de știință continuă săpăturile în mormântul descoperit.

În complexul arheologic Saqqara, din imediata vecinătate a capitalei egiptene, se află cea mai veche necropolă unde au fost înmormântați reprezentanți ai primei dinastii de faraoni (XXXI — XXIX sec. î. Hr.) Unul dintre cele mai faimoase monumente din Saqqara este considerat piramida lui Djoser.

Tematic

În Belgia s-a încercat să se vândă la licitație o mumie pierdută acum 40 de ani
Misterele Chișinăului: Ce au descoperit arheologii în Capitală
Arheologii au făcut o descoperire biblică majoră
Tagurile:
iata ce au gasit, fascinanta, mormant, faraon, descoperire, Cairo, Egipt


Știrile Zilei