00:33 21 August 2019
În direct
  • EUR19.64
  • USD17.72
  • RUB0.27
  • RON4.15
  • UAH0.70
NATO

Moscova: Există dovezi că NATO a promis să nu se extindă spre Est

© Photo: NATO
În lume
Sa primesc un link scurt
135 0 0

NATO i-a promis lui Gorbaciov să nu se extindă spre Est, iar dovezile existenței unei astfel de înțelegeri i-au fost prezentate secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Federația Rusă i-a prezentat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dovezi cu privire la promisiunile făcute în perioada lui Gorbaciov de a nu se extinde spre frontierele Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing susținut pe 10 octombrie la Koktebel, Peninsula Crimeea.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova
© Sputnik / Евгений Биятов

Într-un interviu oferit BBC, Stoltenberg a declarat că NATO nu a promis și nu putea face nicio promisiune URSS de a nu se extinde spre Est. Potrivit lui, "țările mari nu puteau face promisiuni în numele țărilor mici".

"NATO se extinde pe calea unor decizii democratice ale statelor care doresc să se alăture Alianței. Fiecare țară este liberă să-și aleagă propria cale. Însăși ideea că marii jucători ar putea lua decizii în locul unor state europene independent, încalcă principiul suveranității și a dreptului la autodeterminare", a declarat secretarul general al NATO.

Maria Zaharova i-a reproșat lui Stoltenberg că ignoră cu premeditate dovezile prezentate de partea rusă prin care NATO a promis să se abțină de la o extindere spre Est.

"Desigur, aceste garanții nu au fost puse pe foaie și semnate. A avut loc o înțelegere tacită (fapt demonstrat). Însă aceasta a avut loc. Acest lucru este reflectat, spre exemplu, într-o selecție de materiale de arhivă declasificate și publicate în SUA. În cadrul unei întrevederi cu Jens Stoltenberg în luna februarie, Serghei Lavrov a transmis o selecție de citate din aceste documente. Cred că din luna februarie domnul Stoltenberg a avut suficient timp să le consulte", a declarat Zaharova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomației ruse, "unor state din Occident le convine să se prefacă că astfel de promisiuni nu au existat, iar acest lucru doar diminuează nivelul de încredere față de ei".

„Acest lucru arată care este valoarea adevărată a acestor și altor promisiuni, care sunt făcute acum nouă sau altora", consideră diplomatul rus.

În ceea ce privește variantele de aderare a Rusiei la NATO, acestea nu sunt examinate de noi nici în mod teoretic, nici practic.

În anul 1945, guvernul sovietic și-a exprimat disponibilitatea de a examina chestiunea aderării URSS la NATO pentru a transforma această organizație în una paneuropeană. Drept răspuns, cei de la NATO au declarat că acest lucru nu poate fi realizat. Cred că domnul Stoltenberg cunoaște asta.

Destinația NATO a fost formulată de primul secretar general al alianței, Lord Ismay. NATO este necesar pentru sporirea influenței americane, slăbirea influenței germane și excluderea oricărei influențe rusești în Europa. De atunci, nu s-au schimbat prea multe lucruri, chiar dacă am venit cu mai multe propuneri.

Moscova: Instalarea sistemelor Mk-41 în România și Polonia — Contradicție cu Tratatul INF>>>

"Suntem gata de o cooperare cu NATO în baza principiului egalității și respectului reciproc, de o activitate comună pentru construcția unui spațiu indivizibil de securitate, fără linii de demarcare și zone de influență. Rămânem deschiși spre dialog și cooperare, iar domnul Stoltenberg cunoaște foarte bine acest lucru. Totuși, deocamdată, anume NATO preferă o altă cale, cea de "izolare" a Rusiei, care doar slăbește, nu consolidează securitatea noastră comună", a conchis Zaharova.

Tematic

Politolog: Turcia ar putea părăsi NATO
Mai mulți bani pentru NATO. Ce pune la cale Donald Trump?
Tagurile:
purtator de cuvant, secretar general, dovezi, frontiere, extindere, Ministerul rus de Externe, NATO, Maria Zaharova, Jens Stoltenberg, Rusia


Știrile Zilei