09:40 25 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.03
  • USD17.87
  • RUB0.28
  • RON4.21
  • UAH0.67
Theresa May

Theresa May a părăsit summitul UE fără declaraţii: Pregătiri pentru Brexit fără acord

© AFP 2019 / Matt Dunham
În lume
Sa primesc un link scurt
166 0 0

În timp ce Marea Britanie și UE declară că doresc să ajungă la un acord, se fac pregătiri pentru situaţia în care nu se va încheia un acord până la momentul când Regatul Unit va ieşi din UE pe 29 martie 2019.

BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik, Doina Crainic. Premierul britanic Theresa May a părăsit negocierile cu privire la Brexit care au avut loc la Bruxelles fără să spună niciun cuvânt presei.

În prima parte a reuniunii Consiliului European la Bruxelles, miercuri, discuţiile s-au axat pe chestiuni legate de retragerea Marii Britanii din UE. Dând informaţii presei înainte de întrunire, majoritatea liderilor europeni participanți au manifestat rezerve cu privire la perspectiva unui acord rapid, potrivit Sputnik International.

După întrunire, Theresa May, însoțită de membri ai echipei sale de negociere, a părăsit repede sediul Consiliului Europei prin ușa din față și, fără să spună niciun cuvânt reporterilor, a plecat în încoloana de maşini puse la dispoziţie de gazde.

UE: May nu a venit cu „nimic nou” în negocieri

Vorbind reporterilor înainte de întrunire, Theresa May a declarat că este optimistă cu privire la șansele de a încheia un acord de divorț cu UE, inclusiv în chestiunea spinoasă referitoare la frontiera nord-irlandeză.

Ea a adăugat că speră să-i convingă pe omologii săi să sprijine planul ei cu privire la Brexit și că „s-au înregistrat progrese considerabile” în ultimele săptămâni.

Vorbind după întrunire, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a declarat că premierul britanic nu a venit, în esenţă, cu „nimic nou”.

„A existat un mesaj care a reflectat bunăvoința și dispoziţia de a se ajunge la un acord, dar în ceea ce priveşte conţinutul nu am constatat nimic nou”, a adăugat Tajani.

Germania şi Franța se pregătesc pentru un Brexit fără acord

Între timp, Germania și Franța își intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord, chiar dacă ambele afirmă public că se poate ajunge totuşi la încheierea unui acord cu Regatul Unit cu privire la condițiile ieşirii din UE.

Miercuri, Angela Merkel a dezvăluit pentru prima dată că Germania elaborează planuri de urgență, declarând că guvernul a început să facă „pregătiri adecvate” pentru eventualitatea în care Marea Britanie va ieşi fără acord.

La rândul ei, Franța a publicat un proiect de lege care va permite guvernului să introducă noi măsuri juridice pentru evitarea sau atenuarea consecințelor unui Brexit dur prin decret de urgență, spre deosebire de votul parlamentar, în termen de 12 luni de la adoptarea legii.

Tematic

Parlamentul britanic: După Brexit, UE nu va mai susţine sancţiunile împotriva Rusiei
Brexit: Există 50%-50% șanse pentru un nou referendum
Tagurile:
premierul britanic, negocieri, Brexit, summit, Theresa May, Marea Britanie, Bruxelles
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei