18:44 16 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.07
  • UAH0.63
A wallet

Venezuela renunță la dolar. Care sunt avantajele trecerii la euro sau yuan?

© Sputnik / Vladimir Sergeev
În lume
Sa primesc un link scurt
152 0 0

Economistul venezuelean Raul Penaloza explică pentru Sputnik de ce țara sa a renunţat la utilizarea dolarului și vorbeşte despre avantajele acestei măsuri pentru economia națională.

BUCUREŞTI, 21 oct – Sputnik, Doina Crainic. Venezuela a renunțat la dolar în comerțul său internațional în favoarea monedei euro și a yuanului, a declarat ministrul venezuelean al Industriei și Producției naționale Tareck El Aissami.

Potrivit economistului venezuelian Raul Penaloza contactat de Sputnik, acesta constituie un răspuns la „atacurile” Washingtonului asupra economiei țării din America Latină.

Măsura va fi benefică pentru antreprenorii și persoanele cu conturi străine afectate de blocarea operațiunilor, a precizat economistul.

„Reorientarea către sistemul european sau asiatic trebuie să faciliteze comerțul și să aducă rezultate cât mai curând posibil”, a spus Penaloza.

În același timp, măsura va conduce la reducerea dependenței tehnologice a Caracasului față de Washington și la slăbirea influenței SUA asupra întregii regiuni, a adăugat specialistul.

Cu toate acestea, Venezuela trebuie să se aștepte la multe obstacole, a avertizat Penaloza. În primul rând, țara va trebui să pună capăt utilizării tuturor conturilor deschise în Statele Unite sau administrate prin Washington.

„Majoritatea exportatorilor și importatorilor în Venezuela au conturi internaționale înregistrate în Statele Unite sau în țările lor satelit, inclusiv în Panama. Acest lucru va determina unele întârzieri până când toate companiile, publice sau private, se vor redirecționa către Europa sau Asia”, a explicat specialistul.

Tematic

Război împotriva SUA: UE vrea să renunțe la dolar
UE vrea o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA. Subminarea dolarului
Putin a explicat de ce SUA subminează credibilitatea dolarului - Video
Tagurile:
renunta, dolar, Venesuela, SUA
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei