19:15 22 Martie 2019
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.25
  • RUB0.27
  • RON4.13
  • UAH0.63
NATO - Imagine Simbol

Expert: Amplasarea unei baze militare a SUA în apropierea Rusiei este o idee proastă

© AP Photo / Patrik Stollarz
În lume
Sa primesc un link scurt
119 0 0

Expertul revistei National Interest a explicat de ce amplasarea unei baze militare americane în Polonia va dăuna atât Europei, cât și SUA

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Expertul revistei National Interest Doug Bandow consideră că amplasarea unei baze militare americane „Fort Trump” în Polonia este o idee proastă pentru SUA și Europa.

Potrivit lui Bandow, instalarea bazei Fort Trump este lipsită de sens – în perioada războiului rece acest lucru era determinat de anumite condiții, însă astăzi nimeni nu mai crede că Moscova într-adevăr și-ar dori să atace Polonia. El a menționat că Rusia vrea doar ca frontierele sale să fie protejate. În același timp, Bandow a reamintit că este vorba de o supraputere nucleară. În afară de aceasta, Europa este în stare să-și asigure capacitatea de apărare, consideră autorul.

Bandow este convins că înființarea unei noi baze militare va duce la o exacerbare a confruntării dintre Rusia și SUA. În opinia lui, Rusia are suficiente motive de nemulțumire – spre exemplu, extinderea semnificativă a NATO, susținerea de către Washington a loviturilor de stat și sprijinul militar oferit oponenților Moscovei.

Dacă Rusia s-ar fi comportat la fel în Canada sau Mexic, Washingtonul ar fi reacționat prompt și agresiv, consideră expertul.

Autorul a menționat că demonizarea Moscovei și rusofobia împing SUA spre un nou război rece. Expertul a reamintit că întreținerea bazelor militare în alte state este o afacere foarte costisitoare, iar luând în considerație situația economică din Statele Unite, ar merita să se mai mediteze asupra raționalității unei astfel de decizii.

Anterior, Polonia le-a propus SUA amplasarea în țară a unei divizii de tancuri și blindate, asumându-și toate cheltuielile – peste două milioane de dolari. Donald Trump a declarat că Washingtonul se gândește, deocamdată, la o eventuală înființare a unei baze militare.

Tematic

Care a fost "cea mai mare greșeală" a SUA din istorie? Trump are un răspuns
Ultima oră: Ucraina ar putea permite instalarea pe teritoriul său a unei baze NATO
Tagurile:
declaratie, expert, NATO, Europa, Polonia, SUA
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei