17:47 02 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.07
  • USD18.34
  • RUB0.23
  • RON4.16
  • UAH0.66
În lume
Sa primesc un link scurt
199 0 0

Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, intenționează să elimine orice referire la Iisus Hristos și Biserica Ortodoxă din Constituția Greciei.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, s-a pronunțat foarte clar pentru o separare definitivă a statul de Biserica Ortodoxă Greacă prin adoptarea unei “neutralități religioase stricte”, toate mențiunile cu privire la Iisus Hristos urmând să fie eliminate din Constituție, notează portalul Greek City Times.

Articolul 3 al Legii Fundamentale stipulează că „religia dominantă în Grecia este cea a Bisericii Răsăritene Ortodoxe a lui Hristos. Biserica Ortodoxă a Greciei, al cărui cap este Domnul nostru Iisus Hristos”.

Tsipras planifică să elimine acest articol din Constituția Greciei, anunțând această intenție în cadrul unei reuniuni a partidului SYRIZA. Premierul este convins că Biserica Greacă va accepta această propunere, “fiind suficient de matură și înțeleaptă pentru a pune bazele unei relații raționale cu statul”. În același timp, premierul nu a specificat care va fi natura relațiilor dintre cele două entități.

În cadrul ședinței grupului parlamentar al SYRIZA, Tsipras a reamintit că „este timpul ca Legea Fundamentală a Greciei să pună în valoare principiile neutralității religioase care reprezintă viitorul unei Grecii moderne”.

Premierul anunțase în luna iunie a acestui an că se preconizează separarea definitivă a Bisericii de Stat, formațiunea de stânga SYRIZA urmând să-i propună parlamentului un plan în această privință.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia a criticat intenția de a separa în mod unilateral Biserica de Stat. Ierarhii au argumentat că o astfel de decizie nu poate fi luată de către un partid, ci doar de popor.

Tematic

(VIDEO) Preot: Ce se întâmplă cu femeile care intră îmbrăcate în pantaloni în biserică
Ce se întâmplă în Biserică: Explicația și avertismentul-unui preot ortodox - Video
Tagurile:
Biserica Ortodoxa, Constitutie, Hristos, prim-ministru, Alexis Tsipras, Grecia


Știrile Zilei