18:57 18 August 2019
În direct
  • EUR19.51
  • USD17.50
  • RUB0.26
  • RON4.13
  • UAH0.69
Brexit

Brexit: De când moldovenii nu vor mai avea drept de muncă în Anglia

CC0 / Pixabay / TheDigitalArtist
În lume
Sa primesc un link scurt
1556 0 0

Ministrul Imigrației din Marea Britanie, Caroline Nokes, a avertizat că după o dată-limită cetăţenii europeni, inclusiv moldovenii cu cetățenie română, nu vor mai avea drept de muncă în Regatul Unit.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Caroline Nokes, ministrul Imigrației din Marea Britanie, a declarat că, în cazul unui Brexit fără Acord, cetățenii UE care sosesc după 31 martie 2019 nu vor mai avea drept de muncă în Regatul Unit.

De asemenea, ministrul a mai anunţat că, în cazul în care cineva nu a locuit în Marea Britanie înainte de sfârșitul lunii martie 2019, angajatorul va trebui să verifice eligibilitatea cetăţenilor respectivi, să se asigure dacă au sau nu dreptul să lucreze în ţară, potrivit The Guardian.

În acelaşi timp, Nokes a recunoscut că ar fi dificil pentru angajatori să efectueze astfel de controale, având în vedere că cetăţenii din statele membre UE, care au o rezidenţă de lungă durată în Marea Britanie, au o perioadă garantată de doi ani, timp în care pot obţine statutul permanent prin care să dovedească dreptul lor de a rămâne și a munci.

Nokes a spus că nu se ştie încă în ce mod vor face angajatorii aceste verificări.

Cetățenii europeni trebuie să solicite așa numitul statut stabil pentru a rămâne în Marea Britanie după Brexit, însă procesul de înregistrare este încă în faza de testare. Până acum au depus cereri doar 650 din cei 3.5 milioane de cetăţeni, cât se estimează că ar trebui să treacă prin acest program.

În cazul în care nu va exista un acord, cetăţenii europeni vor avea dreptul să solicite statutul până în martie 2021.

„În perioada de tranziție va fi extrem de dificil să se facă diferența între un cetățean din UE care vine aici pentru prima dată, de exemplu, și cineva care a locuit aici pentru o perioadă semnificativă de timp și care încă nu a solicitat statutul permanent, dar ar fi perfect îndreptățit să ceară asta”, a declarat Caroline Nokes.

Tematic

Moldovenii în Marea Britanie: Imigranţii care vor fi favorizaţi în sistemul post-Brexit
Sondaj-şoc: Pentru jumătate dintre europeni, UE este „irelevantă". Mai multe „Brexit"-uri
Tagurile:
europeni, drept de munca, cetateni, Brexit, Marea Britanie


Știrile Zilei