01:53 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Donald Tusk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat data semnării acordului Brexit

© AP Photo / Alessandra Tarantino
În lume
Sa primesc un link scurt
134 0 0

După ce ieri Cabinetul de Miniștri condus de Theresa May a aprobat acordul preliminar pe Brexit, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat data semnării acestuia.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Președintele UE, Donald Tusk, a anunțat că un summit destinat să finalizeze Brexit va avea loc pe 25 noiembrie.

"Dacă nu se întâmplă nimic extraordinar, vom organiza o reuniune a Consiliului European, pentru finalizarea și formalizarea acordului Brexit, duminică, 25 noiembrie", a declarat Tusk într-un comunicat de presă emis joi.

El a menționat că a luat act de declarația de ieri a prim-ministrului britanic, Theresa May, și că oricum, ieșirea Marii Britanii din UE e o pierdere pentru ambele părți.

„Desigur, nu împărtășesc entuziasmul premierului despre Brexit ca atare. De la bun început, nu am avut nicio îndoială că Brexit este o situație de pierdere-pierdere (a lose-lose situation) și că negocierile noastre sunt doar despre controlul daunelor”, se menționează în comunicat.

Donald Tusk a explicat și procedurile care urmează, și anume, acordul va fi analizat de statele membre ale UE. „Până la sfârșitul acestei săptămâni, ambasadorii UE-27 se vor întâlni pentru a împărtăși evaluarea acordului. Aceștia vor discuta, de asemenea, mandatul Comisiei de a finaliza Declarația politică comună privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit. Miniștrii europeni vor fi implicați în acest proces”.

El a precizat că Comisia intenționează să aprobe declarația privind viitorul cu Marea Britanie până marți. 

Tematic

Sondaj-şoc: Pentru jumătate dintre europeni, UE este „irelevantă". Mai multe „Brexit"-uri
Brexit: De când moldovenii nu vor mai avea drept de muncă în Anglia
Tagurile:
data, semnare, acord, Brexit, Donald Tusk, Consiliul Europei, Uniunea Europeana
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei