10:25 13 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.90
  • RUB0.23
  • RON4.33
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
72 0 0

UE a cerut Washingtonului să evalueze implicațiile unei eventuale retrageri a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției austriece a UE.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. "Statele Unite și Rusia trebuie să rămână angajate într-un dialog constructiv pentru păstrarea Tratatului INF și asigurarea implementării sale depline și verificabile, esențială pentru stabilitatea europeană și globală", a citat purtătorul de cuvânt o declarație în numele președinției UE adresată parlamentarilor din Parlamentul European.

"Am cerut Statelor Unite să ia în considerare consecințele posibilei retrageri pe cont propriu și asupra securității noastre colective", a subliniat oficialul.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atât Rusia, cât și țările europene sunt alarmate de viitorul neclar al Tratatului forțelor nucleare ruso-american.

Președintele american, Donald Trump, a spus că Washingtonul intenționează să părăsească Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea acestuia de mai multe ori, în timp ce Moscova a respins acuzațiile, adăugând că Rusia va fi obligată să ia măsuri pentru a asigura securitatea sa dacă tratatul va fi reziliat de Statele Unite.

Tratatul INF este un acord pe care Statele Unite și Uniunea Sovietică l-au semnat în decembrie 1987. El a interzis fiecărei țări să dețină, să producă sau să dețină rachete balistice și de croazieră lansate la sol cu o rază de la 500 până la 5.500 kilometri (de la 311 până la 3.418 mile) și lansatoarele lor.

Tematic

Vladimir Putin despre ieșirea SUA din Tratatul INF: Vom fi nevoiți să răspundem simetric
„Rusia se pregătește de război, SUA pregătesc un război” - diplomat, despre tratatul INF
Tagurile:
securitate, INF, SUA, Uniunea Europeana

Știrile Zilei