21:50 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Drapelul UE

Uniunea Europeană planifică crearea unei structuri de gestionare a situațiilor de criză

© Sputnik / Алексей Витвицкий
În lume
Sa primesc un link scurt
47 0 0

Uniunea Europeană vrea să înființeze un centru de comandă a operațiunilor militare și civile, care va avea sub comandă și un efectiv de 2,5 mii de militari.

BUCUREȘTI, 20 nov – Sputnik. Uniunea Europeană intenționează, în următorii doi ani, să-și asigure capacitatea de gestionare a operațiunilor, cu antrenarea a 2,5 mii de persoane, dintr-un centru de comandă european stabilit la Bruxelles, a anunțat marți înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.

“Am luat decizia de a consolida aici, la Bruxelles, structura noastră de planificare militară care în următorii câțiva ani va fi capabilă nu doar să răspundă de exerciții militare, dar și să gestioneze operațiuni majore, cu implicarea a 2,5 mii oameni în uniformă”, a spus ea jurnaliștilor în ajunul unei reuniuni cu șefilor europeni de Apărare.

De asemenea, miniștrii statelor UE au convenit asupra consolidării potențialului UE de desfășurare a misiunilor civile în situații de criză. Acestea vor fi îndreptate spre menținerea ordinii publice și apărarea administrației civile în condiții de instabilitate și conflict. În prezent, UE desfășoară în lume 10 astfel de operațiuni civile.

Anterior, președintele Franței, Emmanuel Marcon, a propus înființarea unei armate europene, independente de SUA, inclusiv pentru asigurarea securității cibernetice. Președintele francez a subliniat că astăzi Europa se confruntă cu tentative de imixtiune în procesele democratice interne și în spațiul cibernetic. În afară de aceasta, el a menționat că UE trebuie să se apere de China, Rusia și chiar SUA. Ideea înființării unei armatei europene a fost susținută și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu consideră necesară înființarea de către Uniunea European a unei structuri de comandă paralele, iar apărarea Europei, în opinia lui, este de neimaginat fără participarea SUA.

Tematic

Lavrov: Moscova este gata să ridice contramăsurile împotriva UE, dar cu o condiție
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a vorbit despre birocrația din UE
Tagurile:
Federica Mogherini, criza, situatie, structura, creare, plan, Uniunea Europeana
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei